Meme kanseri, meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Kadınlarda görülen kanserlerin %33’ünü, tüm kanser hastalarının ise %20’sini oluşturmaktadır.

Meme kanseri oluşum nedenleri;

Kalıtım, Hormonlar, Beslenme

Meme kanseri erken tanı;

Günümüzde her 8 kadından 1’i meme kanseriyle karşılaşma riski altındadır. Bunun için yapacağımız en etkili yöntemse; 20 yaşından itibaren aylık düzenli kontrollerini ve 40 yaşından itibaren de mamografi takibini yapmaktır.

Memedeki her 10 kitleden 8’i iyi huyludur; yani kanser değildir.

Nasıl beslenmeliyiz?

Yapılan bilimsel çalışmalarla bazı besinlerin kanser oluşum etkilerini azalttığı görülmüştür. Bu çalışmalara göre kanser riskini azaltıcı besinler arasında başlıca tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller ve sebze meyveler bulunur.

Kanser riskini azaltan hayvansal kaynaklı besinlere örnek olaraksa yumurta, süt, yoğurt, az yağlı peynir, lor peyniri verilmiştir.

Sınırlı tüketmemiz gereken besinler

Çalışmalarda kanser riskini azaltan besinler olduğu gibi riski arttıran besinler de vardır bunlardan bazılarını şöyle sayabiliriz; Kızarmış besinler, tereyağı, yağlı tüm hayvansal besinler, tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, ateşe çok yakın pişirilmiş etler.

Dünya Kanser Araştırma Fonu kanserden korunma önerileri;

İdeal ağırlığınızı koruyun, daha kiloluysanız kilo verin.

Şekerli yiyeceklerin tüketimini olabildiğince azaltın.

Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Alkol tüketiminden kaçının. Her gün 1-2 kadeh alkol tüketimi meme kanseri riskini %35 arttırır.

Kırmızı et tüketiminin haftada 500 gramı aşmamasına özen gösterin.

Annelerin bebeklerini emzirmeleri anneye de bebeğe de kanserden korunmada fayda sağlar.

Tuz tüketimini sınırlandırın.

Kanserden korunmak amaçlı, eksikliğiniz olmadığı halde hiçbir vitamin mineral desteği almayın.

Sonuç olarak sağlıklı beslenmeyle birçok hastalığın önüne geçebileceğimiz gibi meme kanserine de engel olabiliriz. Kendimizi mümkün olduğunca stresten uzak tutmayı ve her zaman gülümsemek için bir sebebimiz olduğunu unutmamalıyız. Daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.