Hicri takvimin dokuzuncu ayı olup Müslümanların oruç tutmakla yükümlü oldukları bir zaman dilimini ifade eden Ramazan, her yıl milyonlarca Müslümanın sabırsızlıkla bekledikleri bir ay olma özelliğini taşımaktadır. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu mübarek ay diğer aylar arasında seçkin bir yere sahip olduğundan "11 Ayın Sultanı" olarak nitelendirilmektedir. Kur'an'da "bin aydan daha hayırlı gece" olarak nitelendirilen Kadir Gecesi'nin de Ramazan ayının içinde yer alması, bu mübarek ayın önemini daha da artırmaktadır.

Ramazan oruç ayıdır. Fakat oruç yalnızca bedeni ilgilendiren bir ibadet değildir. Oruç sadece imsaktan iftara kadar aç susuz kalmak değildir. Bir irade ve sabır eğitimidir aynı zamanda. Sahip olduğumuz nimetlere şükretme zamanıdır. İrademizi kullanarak dilimizi yalandan, elimizi haramdan, gönlümüzü yanlıştan ayırma vaktidir.

Kutsal kitabımızın nazil olmaya başladığı bu ayda bizler de onu okumaya, anlamaya ve yaşamaya gayret etmeli ve bunu bütün hayatımıza aksettirmeliyiz. Kur'an-ı Kerim Rabbimizden bize gönderilen, doğru yolu gösteren, hakkı batıldan ayıran, yolumuzu aydınlatan bir mesajdır. Bu yıl koronavirüsten ötürü önceki yıllarda olduğu gibi bir ramazan yaşayamasak da, teravih namazlarımızı cemaatle eda edemesek de, camilerimizde mukabelelere gidemesek de ramazanı yine aynı sevinçle yaşamalıyız. Sevdiklerimizin, sağlığımızın, paylaşmanın, yardımlaşmanın önemini çok daha iyi anladığımız bu günlerde elimizden geldiğince çevremizdeki insanlara yardımcı olmalı, ''sağ elin verdiğini sol el görmemelidir'' düşüncesiyle onların ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıyız.