Bilhassa amatör takım alt yapıları başta olmak üzere, alt yaş grupları başarıya endeksli yapılar oluşturarak çalışmalara başlıyorlar. Bunun sakıncalı taraflarını aşağıdaki bölümde inceleyeceğiz. Benim naçizane düşüncem Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ASKF'lerin bir görevi de velilere yönelik bilgilendirme çalışmalarında bulunması. Bir çalışma başlatması yönünde olmalıdır diye düşünüyorum.

Konuyu detaylı incelediğimizde bu konu ile ilgili yorumları da sizlerin takdirine bırakıyorum değerli sporseverler.

Çoğu zaman velilere yüklenilir. 'Çok karışıyorlar' gibi şikayetler alıyoruz. Aslında velileri bu hale getiren, bu düzen içindeki Futbol altyapı işleyişinde. İnsan evladına kıyar mı? İyi olmasını istemez mi? Ama bu çarpık düzen, veliyi de çocuğunu severken yok etme durumuna getiriyor.

Veliyi bilinçlendirmek, ona değer vermek, sağlıklı iletişim ortamları yaratmak aslında birçok şeyi düzeltecektir.

Ülkemiz Futbolunda, bilhassa Amatör altyapı takımları, popülaritelerini, yönetici kimliklerini, şampiyonluk ile kazanmak ve kaybetmeme üzerine kurgulayarak,  hep gündemde kalmak isterler.

Bunu yaparken U-9, U-14, U-15 yaş aralığı futbol temel eğitiminin en ihtiyaç olduğu yaşlarda bile yarışma kimlikleriyle ebeveynleri de kandırarak futbola yatkın çocukların gelişimsel, ihtiyaç duyduğu dönemleri, es geçilmektedir. Birde bu çocuk oyuncuları eğitimsiz halleriyle, küçük yaşlarda sağa sola göndererek çocukların idealleriyle oynarlar. Çocuklar yaşadıkları tramvaylarla, yaşamları allak bullak edilir. Bu çocukların kendilerini toparlamaları zaman alır.

Günah değil mi?

Ne gerek var güne göre, sezona göre, çocuk oyuncu bulup birçok gelişim süreçleri içinde bulunmaları gereken futbola yatkın çocukları ziyan etmeye!

Bilhassa büyük şehirlerde, bu yaş gruplarında şampiyon olmak için tırmalamaya!

Eğitime ağırlık ver, zaman, sabır, emek, göster. Sonunda hem çocuk oyuncu kazansın, hem kulüp olarak sen kazan.

Aslında veliler akademik alandaki gibi bilinçli olsa, birlik olsa, sorgulayan olsa sonuç istediğimiz gibi olur.

Nasıl ki çocuğun okulunu, öğretmenlerini, dersleri; Matematik, Türkçe, Edebiyat, Hayat Bilgisi, Resim, Müzik ve diğer kılı kırk yararak akademik plan dahilinde gelişme göstermesini takip ediyorlarsa, futbola yatkın çocuğunu futbol altyapılarında şampiyonluktan ziyade futbol eğitimlerinin gerekliliklerine inilmelidir.

Tesis, plan, program, organizasyon olarak eksikler, aynı zamanda futbola yatkın çocuk oyuncunun fizik, fizyoloji, mental, psikoloji, biomotor, teknik, taktik gibi futbolun tüm ihtiyaçlarına hitap eden bu bileşenleri evreye uygun oyuncuya aktarılması takip edilmelidir. Böylesi bir uygulama büyük oranda sorunları çözer.

Futbol alt yapılarında futbola yatkın çocukları olan Sayın veliler;  kulüplerin futbola yatkın oyunculardan beslenerek gündeme elde ettikleri şampiyonluklara kanıp 11-12-13 yaştaki çocukları futbolcu yapmalarına izin vermeyin!

Futbolcu olmak uzun bir süreç ister, zamana uygun eğitimin yapılıp yapılmadığını sorgulayın. Sizin her anlamda kulüpleri hem insani, hem sportif sorgulama göreviniz vardır.

Bu yanlış giden düzeni geçmişteki ziyan olan çocukları göz önünde bulundurarak, sıra senin çocuğuna gelmeden uyararak, konuya hep beraber çözüm bulmaya çalışalım.