Bölgesel Lig basta olmak üzere Süper Amatör Liglerin oynanma olasılığının yüksek olduğunu aylar önce belirtmiştim. Bunu ısrar ile söylememdeki neden ise Amatör ligler oynanmazsa Türk Futbolunun çok büyük hasar alacağına inandığım içindi. Amatör sporun sorunlarını bugün tekrar ele almamızın en büyük sebebi maalesef amatör dalların sahipsizliğidir.

Her ne kadar ASKF, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu hem illerde ve hem de genel merkezlerinde organize olmasına rağmen, amatör dalların sorunlarının çözülmesinde fazla etkin olamadığı gözlenmektedir.

Amatör dallardaki bu sahipsizlik, başta futbol olmak üzere tüm spor dallarında yeni ve üst düzey sporcu yetişmesini engellemekte, netice olarak ülkemizin sportif başarısı düşmektedir. Bugünlerde amatör futbolculardan oluşan bir grup futbolcuların seslerini Ankara'da duyurması ile gelen açıklamalardan, karşılaşmaların oynanma ihtimalinin arttığını gözlemliyoruz. ASKF'ler umarım bu sureci daha iyi takip ederek, amatör sporun gelişmesine önemli katkı sağlayacak bu sorunu çözüme kavuştururlar.

Bu konuya örnek olarak, son yıllarda A Milli Futbol Takımına, alttan yeterince sporcu yetişmediğinden, Avrupa futbol okullarında yetişmiş Türk asıllı futbolcuların Milli Takıma çağırılarak eksiklik telafi edilmeye çalışılmaktadır.

Amatör spor dallarında mali sorunlar, sporcu beslenme sorunları, antrenman yapacak yeterli tesis olmaması, malzeme sorunu ve bu sporcuları yetiştirecek antrenör eksikliklerinden bahsedebiliriz. Genellikle futbolla ilgili konular ön plana çıktığından, bir önceki yazımızda da amatör futbolun 2020-2021 sezonunda oynanması gerektiğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim.

Bölgesel Amatör Lig (BAL) ve gerekse illerdeki Süper Amatör ve 1. Amatör maçlarının testler yapılmaksızın, yalnızca HES kodu sorgulanarak oynanabilir. Örnek olarak da ülkemizde yaklaşık 2 saatlik uçak yolculuğuna HES kodu ile izin verilirken, aynı kod kullanılarak açık alanda 90 dakikalık maçın oynanabileceğinin üzerinde durmuştuk.

Profesyonel Ligler de maç öncesinde yapılan PCR testlerinde pozitif vakalar çıkmakta ancak bu vakaların klinik belirti göstermediği ve bu sporcuların sportif etkinlik anlamında bir eksikliklerinin de olmadığı dikkat çekmektedir.

Buradaki husus COVID-19 hastalığı ile ilgili bilinmeyen hususların, bilinenlerden daha fazla olmasıdır. Bir görüşe göre klinik belirtisi göstermeyen ve kişinin günlük aktivitesini özelde ise sportif başarısını etkilemeyen durumların maçlara engel olmayacağıdır. Netice olarak hayat devam etmekte, PCR pozitif olan binlerce insan aramızda dolaşmaktadır. Kanaatimizce maçlardan önce şu anda zorunlu tutulan testler bir süre sonra kaldırılacaktır, kaldırılmak zorundadır. Kabul etmemiz gereken husus, hayatın devam ettiği gerçeğidir.

Eğer 2020-2021 sezonunda amatör maçlar oynanmaz ise bu amatör sporun ölümüne, netice olarak ise yeni sporcu yetişmesine engel bir durum olacaktır. Bu kapsamda her seviyede okullarında açılması gerektiğini söylemeliyiz. Ülkemiz eğitim ve spor alanında eğitimlere başlamalı, dünyadan geri kalmayacak aynı zamanda geleceğimizin yetişmesine önemli katkı sağlayan amatör sporu ayakta tutmalıyız.