Annelik, en kutsal duygu, en zor meslek, en karmaşık kişilik, en uzun mesai, en saygıdeğer kurum, en yüce sorumluluk.. Bu listeyi uzatmak o kadar mümkün ki..

Peki, kadınlara verilen bu meşakkatli göreve, her kadın yeterince hazırlanarak mı başlıyor?

Değil, ne yazık ki..

Gebelik her ne kadar fizyolojik (normal) bir durum olsa da, fizyolojisi ve psikolojisi ayrı ele alınan bir durumdur. Anne adayı olmaya karar vermeden önce, yani gebelik sürecine adım atmadan önce bu fizyolojik ve psikolojik uygunluk durumunun sağlanıp sağlanmadığı muhakkak öğrenilmelidir.

Fizyolojik yani bedensel uygunluk durumu için anne olmaya karar verildiğinde ilk olarak bir jinekoloğa başvurulmalı. Sizleri bekleyen rahim, yumurtalık, rahim ağzı muayeneleri hayati önem taşımakta. Bu organlarda düzeltilmeyi bekleyen patolojiler düzeltilmediğinde, gebelik ve doğum sürecinizin beraberinde bebeğinizin sağlığını korumak ciddi anlamda zor olmakta.

Yapılacak olan detaylı laboratuvar tahlillerinde tanısı konan, belki hiçbir şikayetinizin olmadığı, o güne dek fark edilmemiş hastalıklarınızın tedavisi planlanmakta. Bunun önemli sebeplerinden biri ise, aslında yetişkin bir kadın olarak normal olan bazı kan değerlerinizin, gebe iken farklı bir aralıkta değerlendiriliyor olmasıdır.

Yine eksik olan vitamin depolarının doldurulması ki bunların en başta gelenleri folik asit ve D vitamini destekleridir.

Geçirmediğiniz ve geçirme ihtimaliniz olan enfeksiyonların gebeliğinizden uygun bir zaman önce bağışıklanma planlanması yapılmalı, bunların en sık takibini yaptıklarımız ise suçiçeği, kızamıkçık ve hepatit B bağışıklanmalarıdır.

Evet, bu jinekolojik muayeneleri eksiksiz tamamladığınızda artık fizyolojik yani bedensel olarak gebeliğe hazırsınız demektir. Gelelim psikolojinize.. Bir bebeği doğurmayı, doğumundan sonra onun bakım ihtiyaçlarını karşılamayı, daha da önemlisi bir insanı büyütürken ona doğru, değerli, saygılı, etik, ahlaklı bir birey olmayı öğretebilecek güce ve yeteneğe sahip misiniz?

Bunu sizden daha iyi kim bilebilir ki..

Bana sorarsanız bu işin, yani annelik ve babalığın kitabi bir tanımı olduğunu söylemek imkansız. Öncesinde bu konuda yeterlilik anlamında herhangi bir teste tabii tutulamayacağına göre bu işin en doğru kararını vermek birlikte yola çıktığınız eşiniz ile birlikte size düşmekte. Sağlıklı ve sosyal bireyler olarak oluşturduğunuz bu evlilikte ebeveyn olmaya hazır mısınız?

Herkese sağlıklı, huzurlu, mutlu aile tablosu ile pozlar verdiğiniz bir hafta dilerim.