Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz antioksidan besinler soğuk algınlığından gribe, hatta kanser hastalığına kadar çözüm olabilecek besinlerdir. Peki bu işlemi nasıl gerçekleştirirler ve hangi besinlerde bulunurlar?

Vücudumuzda bazı durumlarda, var olmasını istemediğimiz serbest radikallerle karşılaşabiliriz. Serbest radikaller hücrelerimize saldıran ve onlar üzerinde büyük değişimlere sebep olan moleküllerdir. Canlılardaki kimyasal süreçler özellikle oksitlenme, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Vücudumuzdaysa bu radikallerle savaşacak savaşçılar vardır; Antioksidanlar.

Antioksidanlar hem vücudumuz tarafından savunma sistemimiz olarak üretilir hem onları dışardan besinlerle alabiliriz. Aynı zamanda antioksidanlar kendimizi iyi hissetmemizi de sağlar, depresifliği azaltır. Sağlığımız için oldukça önemli olduğundan beslenmemizden eksik etmememiz gereken besinler vardır. Antioksidan içeri yüksek olan besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Karotenoidler: Sebze ve meyvelere sarı, turuncu, kırmızı rengini veren pigmenttir. Havuç, bal kabağı, tatlı patates, mısır, domates, greyfurt…

Flavonoidler: Yeşil, sarı, beyaz ve kırmızı renkli sebzelerde bulunurlar. Yeşil çay, kırmızı lahana, havuç, soğan, patlıcan, kayısı, domates, patates, elma, armut, şeftali…

C vitamini: biber, çilek, domates, turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt…), brokoli, yapraklı sebzeler…

E vitamini: bitkisel yağlar, kuru yemişlerden badem ve yer fıstığı, avokado, yapraklı sebzeler, tohum yağları…

Selenyum: Balık, et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, tahıl ürünleri, yulaf kepeği…

Antioksidan içeriği yüksek içecek tarifleri;

Pembe smoothie

1 bardak süt ya da kefir,

10 adet böğürtlen,

1 çay kaşığı keten, tohumu hepsini mikserle çırptıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.

Turuncu smoothie

1 adet portakal,

1 adet muz,

1 çay bardağı yoğurt, hepsini mikserle çırptıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.