Sağlığımızı korumak, kan şekerini dengelemek, açlığımızı bastırmak, formda kalmak, zayıflayabilmek gibi birçok örnek ara öğünün etkilerini bizlere gösterir. Az az ve sık sık beslenme modeli her bireyin hayatına uyum sağlayamasa da daha sağlıklı olma ve zayıflama durumlarında en etkili yöntemdir. Ama öğünler arasında uzun süreli açlıklar bulunması halinde kan şekerinin düşmesi ve bunun sonucunda aşırı yeme durumları gözlemleniyor.

Ara öğün tüketimi metabolizmanın düzenli şekilde çalışmasını sağlayarak vücudu sürekli aktif tutar. Düzenli öğünlerle kan şekeri dengede kalır ve metabolizmanın düzenli çalışmasıyla kişi ana öğünlerini de aşırıya kaçmadan dengeli şekilde yer. Ancak bazı bireyler az yiyerek daha iyi kilo verebileceklerini düşünerek ara öğün tüketmez. Böyle durumlarda metabolizma iyice yavaşlayacağından kilo verme hızı oldukça düşer. Uzun süre aç kalıp ana öğünlerde de çok az enerji alan bireylerin beslenmeleri sağlıklı olmadığından sürdürülebilir de olmaz. Bunun sonucunda verilen kiloların geri alındığı gözlemlenir.

Sık acıkan ya da sürekli atıştırmalık yemek isteyen ya da ana öğünleri arasında uzun saatler olan biriysek ara öğün tüketimini kesinlikle atlamamamız gereklidir. Örneğin saat 7 de kahvaltı yapan birey, öğle yemeğini 12 de yiyorsa araya ufak bir ara öğün gerekebilir. Akşam yemeğini 19 da yiyorsa öğle ve akşam yemekleri arasına kesinlikle ara öğün koymalıdır. Çünkü akşam yemeğine kadar bireyin kan şekeri düşer ve yoğun bir açlık hisseder bunun sonucunda da akşam saatinde gereğinden fazla enerji alımı gerçekleşir.

Kan şekerinin düşmesinin sağlığımız üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır; yorgunluk, halsizlik, odaklanamama, baş ağrısı gibi. Kan şekerini, ara öğünlerle olması gereken düzeylerde tutuğumuz takdirdeyse odaklanmayı, zinde olmayı, dikkatimizi toplamayı kolaylaştırdığım bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır.

Ara öğünleri ne zaman tüketmeliyiz?

Ana öğünden 2-3 saat sonrasında ara öğün tüketimini gerçekleştirebiliriz.

Ara öğünlerde neler tüketmeliyiz, hangi besinleri tercih etmeliyiz?

  • Ara öğün tercihlerimizin sağlıklı besinlerden olmasına dikkat etmeliyiz.
  • Lifli besinleri tercih etmeliyiz çünkü lif yani posa uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır.
  • Paketli gıdaların, özellikle light bisküvi, krakerlerin tüketimlerini tercih etmemeliyiz. Bu besinlerin içerdikleri şeker ve tatlandırıcılarla diğer sağlıksız paketli gıdalardan çok da farkları kalmıyor.
  • Kan şekerimizin düştüğünü hissediyorsak karbonhidratın yanında proteini ihmal etmemeliyiz. Böylece kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırabiliriz.
  • Ara öğünün porsiyon miktarı da önemlidir. 100-200 kalori kadar enerji alımı ara öğün için yeterli olacaktır.

Sağlıklı ara öğün önerileri;

  • 1 dilim peynir +2 grisini
  • 2 kuru kayısı + 2 ceviz
  • 4 yemek kaşığı yoğurt + 1 mandalina
  • 1 bardak süt + 1 küçük muz
  • 1 dilim tam buğday ekmeği + 1 dilim peynir + söğüş
  • 1 bardak kefir + 8 adet çilek
  • 2 adet grisini + 1 bardak ayran
  • 1 fincan süt ile yapılmış kahve + 1 küçük kare bitter çikolata
  • 1 küçük kase yoğurt+ 10 fındık
  • Yarım paket lifli bisküvi + 1 bardak ayran
  • 1 su bardağı yağsız patlamış mısır
  • 3 adet kuru erik + 10 badem

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.