Çalışmalarını halkla paylaşırken ulaşım projesine değinen Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, insanların alışkanlıklarını değiştirmenin en zor eylem olduğunu söyledi. Yalova’da araç sahiplerinin 1 kilometrelik mesafede evinden işyerine arabayla gittiğini dile getiren Başkan Koçal; “Sabah kalkıp 1 kilometre mesafedeki evinden işyerine araçla giden sürücüye, arabanı çıkarıp dükkanının önüne park etme dediğimiz için rahatsızlık duyulabiliyor. Bende bu durumun alışkanlıktan dolayı zor olduğunu biliyorum. Ama konuyu Ulaşım Ana Bilim Dalı’nda uzman akademisyenlerle değerlendirdik ve planlarımızı ona göre yaptık. 2009 yılında 18 Bin olan araç sayısı şuan 44 Bin. Hızla 100 Bine doğru ilerliyor. Şimdiden altyapısını hazırlamazsan Yalova’da trafik hiç ilerlemez. Şehir merkezindeki 2 tane yaptığımız katlı otopark, yeni şehir meydanında yapacağımız 4 Bin kişilik katlı otopark ve şehir dışına yapacağımız açık otoparklar araç sürücülerine alternatif olacak” dedi.

“BİSİKLET YOLLARI SANILANIN AKSİNE YOLLARI GENİŞLETTİ”

Bisiklet yollarının yolları genişlettiğini belirten Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal; “Trafik konusunda uzman öğretim görevlileriyle planlama yapılırken 3 çözüm ele alındı. Yayalaştırılmış alanlar, toplu taşıma ve bisiklet yolları. Merkezdeki bazı bölgeleri yayalaştırdık. Toplu taşımayı yeniledik. Yenilemeye devam edeceğiz. Ve bisiklet yolları yaptık. ‘Yalova’da bisiklet kullanan mı var?’ eleştirisi yapıldı. Şuan Yalova’da 40 Bin bisiklet var bunun tespiti yapıldı ancak bisiklet yollarının öncelikli amacı 100 Bin araç sayısına ulaşacak Yalova’da alternatif ulaşım olarak görülmesi. Eskiden yol kenarlarında park yapan araçlarla 2-2.5 metre işgal oluyordu. Bisiklet yolları 1.5 metre. Aslında yol daralmadı, genişledi. Ama bakış açısı yüzünden konu böyle yorumlanıyor. Tabii ki yanlışlıklar, eksiklikler olabilir ama önemli olan konunun mantığını anlayıp kabullenmek” diye konuştu.

ELEŞTİRİLERE CEVDET AYDIN PARKI ÖRNEĞİ

Doğru olarak inanılan çalışmaların arkasında kararlılıkla duracağını ve Yalova kamuoyunun zamanla süreci daha iyi göreceğini belirten Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlk dönemimizde Cevdet Aydın Parkı’nın bulunduğu yer bildiğiniz gibi minibüs garajıydı. Depremden sonra orada bir proje ürettik. Minibüsleri kaldırıp güzel bir park yaptık. O zaman bölgede faaliyet gösteren esnafımız büyük bir endişeyle, ekmeğimiz gidecek.İşimiz bozulacak, para kazanamayacağız gibi düşündü. Yapacağımız park düzenlemesinin doğru olacağına inanıyorduk. Kararlılıkla projeyi uyguladık. Bugün gidin oraya bakın. Gazipaşa Caddesi’nde tarif ettiğim bölge Yalova’nın en pahalı kiralarının ödendiği işyeriyle dolu. Biz anlık düşünüp projeden vazgeçseydik kaybeden Yalova olacaktı.”Dedi.