Akrilik elyaf sektörünün öncüsü ve dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.’nin pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu ana başlıklarının SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu hesaplanan Kurumsal Yönetim Derecelendirme notu 9,22 oldu. Aksa Akrilik, Sermaye Piyasası Kurulu’na kayıtlı ve borsaya açık olan 400’ü aşkın şirket arasında gönüllü olarak derecelendirmeye tabii tutulan 50. şirket olmasıyla kendine güvenen ve alanında başarılı bir şirket olduğunu da kanıtladı.

Aksa, bu çalışma sonrasında Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum notu 10 üzerinden en az 7 ve her bir ana başlıkta 10 üzerinden 6,5 olan şirketlerin yer aldığı fiyat ve performans ölçümü yapılan “Kurumsal Yönetim Endeksi (XKURY)”ne dahil edilecektir.

Aksa Akrilik’in kurumsal yönetim derecelendirme notu, kurumsal yönetim ilkelerine verdiği önem, bunu sürekli ve dinamik bir süreç olarak yürütme konusundaki isteği ve bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalar göz önüne alınarak belirlenmiştir.

Aksa’nın Kurumsal Yönetim Derecelendirme notunu belirlemek için sürdürülen değerlendirme aşaması dört (4) ana bölümden oluşuyor. “Pay sahipliği” bölümü, şirketin haklarının kullanılması konusunda mevzuata, esas sözleşmeye ve diğer iç düzenlemelere uygunluk gibi konuları değerlendiriyor. “Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık” bölümünde ise, SPK ve BİST mevzuatına uygun şekilde kamu ile paylaşım ve şeffaflık konuları inceleniyor. “Menfaat sahipleri” bölümünde, şirketin haklarının ihlâli halinde etkili ve süratli bir tazmin imkânı gibi konular ele alınıyor. “Yönetim Kurulu” bölümünde ise yönetim kurulu işlevleri, çalışma esasları, yapılanması, toplantıları, komite çalışmaları gibi alanlar değerlendiriliyor.

Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu lisansı ile kurumsal yönetim derecelendirme faaliyetinde bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. bu derecelendirme çalışmasında Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Ocak 2014 tarihinde yayınladığı “Kurumsal Yönetim İlkeleri”ni baz alan yeni metodolojisini kullandı.