Konuyla ilgili açıklama yapan Tezcan, ‘Yalova-Termal Yolu üzerindeki Çınar Ağaçları Yalova İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 14.5.1997 tarih ve 4491 sayılı kararı ile “Korunması Gereken Anıt Ağaçlar” olarak tescil edilen çınar ağaçlarının kurumasına sebep olarak yol kenarına açılan su, kanalizasyon, telefon ve doğal gaz boruları için yapılan kazılar gösteriliyor. Sonbaharda dökülen yaprakların yakılması ve bazı kötü niyetli kişilerin arsalarına yol açma için kesmeleride söz konusu olmuyor. Yol açmak için yapılan kesimleri tespit etmek çok kolay. Yerinde inceleme ile hemen anlaşılabiliyor.

13 kilometrelik Termal Yalova yolunun her iki yanına 10 metrede bir 2250 ağaç dkilmişti.  Ağaçların dikili olduğu yolun bir bölümü baraj altında kalmış bazı ağaçlarında kurumasıyla anıt ağaçların sayısı 1500’e kadar düşmüştü’ dedi.

Tezcan, “Kuruyan ağaçların kesilmesi ise belli kurallara bağlı. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun bilgisi olmadan kurusa bile ağaçların kesilmemesi gerekiyor. Yol güzergahındaki köylerin ve belediyelerin bu konuda daha duyarlı davranmalarını bekliyoruz. Kadıköy Belediyesi’nin bu konuda başlattığı çalışma iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Yolun her iki yanına yapılan yürüyüş yolları bir yerde ağaçların korunmasını da kolaylaştırıyor. Ayrıca tüm ağaçların uzmanlar tarafından yeni baştan elden geçirilip hasta olanları iyileştirme çalışmalarına tabi tutulmalıdır. Samanlı Köyü sınırları içinde kurudukları gerekçesiyle kesilen üç anıt ağacın yerine hemen yenileri dikilmelidir” dedi.