‘Efsane Başkan Süleyman Seba’ya Allah'tan rahmet diliyorum’

         Türk futboluna önemli hizmetleri bulunan Süleyman Seba’nın vefatıyla ilgili duyduğu üzüntüyü Çiftlikköy gazetesiyle paylaşan Meydan, ‘’Ülkemiz sporunun gelişmesi adına önemli adımlar atmış, futbola kazandırdığı değerlerle daima hatırlanacak olan ve ismi her zaman spor tarihimizde büyük bir saygıyla yad edilecek çok değerli bir spor adamı Beşiktaş Spor Kulübünün Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın vefatını öğrenince çok üzüldüm. Efsane Başkan Süleyman Seba’ya Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Beşiktaş camiasına ve sevenlerine başsağlığı dilerim’’ dedi.

Süleyman Seba Kimdir?

Süleyman Seba, 5 Nisan 1926'da Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Sakarya'da okuyan Süleyman Seba daha sonra lise öğrenimi için İstanbul'a geldi. Lise eğitimine Galatasaray Lisesi'nde başlayan Süleyman Seba daha sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçti ve buradan mezu oldu. Süleyman Seba lisenin ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı'na girdi. Beşiktaş'ta oynadığı yıllarda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazanmasına rağmen eğitimine devam etmedi.

Refik Osman Top döneminde A takıma yükselen Süleyman Seba ilk maçına Fenerbahçe derbisinde çıktı ve 4-3 kaybettikleri maçta Beşiktaş adına bir gol kaydetti. Süleyman Seba ilk sezonunda 9 maçta 6 gol kaydetti. Aynı sezon Milli Küme'de şampiyonluk yaşayan Beşiktaş ile ilk şampiyonluğunu da kazanmış oldu. Süleyman Seba için en etkili sezon ise 1947-48 sezonu oldu. Süleyman Seba o sezon 14 maçta 8 gol kaydetti. Ayrıca Beşiktaş'ta İstanbul ikincisi oldu. Süleyman Seba ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu 1949-50 sezonunda yaşadı. Süleyman Seba bu sezon tüm maçlarda forma giydi ve 1 gol attı. 1950-51 sezonunda da düzenli olarak forma giyen Süleyman Seba, 1951-52 sezonunda ise sakatlandı ve yalnızca 3 maçta forma giyebildi. 1952-53 sezonunda 9 maça çıkan Süleyman Seba bu maçlarda 2 gol atarken, 1954 yılında ise menisküs sebebiyle mecburen futbolu bırakmak zorunda kaldı. Süleyman Seba 1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılış karşılaşmasında AIK Stockholm ile oynanan karşılaşmada bu statdaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950 yılında Beşiktaş'ın ABD turnesinde ise yer alan isimler arasındaydı. Süleyman Seba 28 yaşındayken futbolu bırakmasına rağmen, Türkiye Milli Takımı formasını Yunanistan'a karşı giyme fırsatı buldu.

Süleyman Seba futbolu bırakmasının ardından 1957 yılında Beşiktaş'a üye oldu ve altı sene sonra 1963'te ilk kez Beşiktaş'ın yönetim kurulunda yer aldı. Bu yılların ardından çeşitli aralıklarla kulüpte yöneticilik yapan Süleyman Seba 1984 yılında Beşiktaş'ın başkanlık koltuğunu Mehmet Üstünkaya'dan devraldı ve bu görevi 2000 yılına kadar sürdürdü. Süleyman Seba başkanlığında Beşiktaş sürekli rakiplerine üstünlük sağladı. Süleyman Seba döneminde Beşiktaş, 5 Süper Kupa, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 6 TSYD Kupası kazandı. Ancak Süleyman Seba için bu yıllarda amatör branşlara yeterli ilgiyi göstermediği yönünde eleştiriler yapıldı. Beşiktaş Süleyman Seba başkanlığı süresince tesis ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline geldi. Akaretler'de BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli Tesisleri, BJK Koleji Süleyman Seba döneminden yapılan icraatlar arasındadır. Ayrıca İnönü Stadyumu'nun 49 yıllığına kiralanması da Süleyman Seba döneminde olmuştur.

Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmiştir. Bu kongrede kongre üyeleri oybirliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleymen Seba'yı seçmiştir. Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi. Süleyman Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yaptı.

 

RECEP MEYDAN’IN SÜLEYMAN SEBA’YLA ANILARI ve SPORA TUTKUNLUĞU

        Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın birçok kez, Meydan Kafe’ye gelerek kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Recep Meydan duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti;

‘’Süleyman Seba ile ilk tanışmama bir gazeteci arkadaşım vesile oldu. Gazeteci arkadaşım Coşkun Türk, beni Seba ile tanıştırdığında benim ‘kartal yuvası’ olarak bilinen Meydan Cafe’ye ziyarete geleceğine dair söz vermişti. Süleyman Seba Bey bizi ziyaret ettiğinde, burayı görünce çok sevindiğini söyleyerek, ‘Bunca Beşiktaşlı gördüm ama senin kadar fanatik bir taraftar görmedim’ demişti.

 Ben futbol aşığıyım. Öğrencilik yıllarımda bile öğretmenlik sınavını kazanmama rağmen, okula devam etmedim. Spora ilgim aşırı derecede fazlaydı ve bu sevda bende hiç bitmeyecek. Futbola ilk Gaziosmanpaşa’da başladım, Karamürsel, İhsaniye, Bursa’da amatör kulüplerde ve Çiftlikköy’de kendi kulübümüzde futbol oynadım Yıllarca hem futbol, hem idarecilik, hem de başkanlık yaptım. Spor her şeyden önce geliyor. Eşimle on altı yaşımda sözlendim, on yedi yaşında nişanlandım, yirmi yaşımda ise evlendim. Eşimle nişanlıyken, kendisine dedim ki; ‘Beni Beşiktaş kulübünden çağırsalar, şart koysalar, eşin mi, Beşiktaş mı deseler’, ben seni değil, Beşiktaş ve futbolu seçerim dedim. O zamanlar eşim çok üzülmüştü. Yıllar geçince eşim ne demek istediğimi anladı. Spor ailemden de üstün. İş yerimde masa örtülerim ve iç mekan siyah-beyazdır.

 Süleyman Seba’yı tanıdıktan sonra Beşiktaşlı olan birçok arkadaşımı biliyorum. Seba ile çekilmiş birçok resimlerimiz var, resimleri ölene kadar saklayacağım. Rahmetli Seba, bulunmaz, dürüst bambaşka bir insandı’’ dedi.

‘Seba, ben asla kirli şampiyonluğu istemem demişti’

          Süleyman Seba ile arasında geçen diyalogu anlatan Meydan, Seba’ya bir itirafta bulunduğunu anlatarak, ‘’Seba gitsin, Ahmet Dursun’ diye bağırdığımı söyledim. Kendisi de üzülerek, ya sen nasıl böyle bir şey söyledin dedi… Bende bıktım şerefli ikincilik de neymiş, olmasın dedim. Bana, ben öldükten sonra, şerefli ikincilik neymiş anlayacaksın demişti. Şike olayları gündeme gelince, daha ölmeden anlamıştım ne demek istediğini ve hemen kendisini aradım. Söylediği tek şey, ben asla kirli şampiyonluğu istemem demişti ‘dedi.

Haber Foto: Gamze Yüksel