Muharrem ayı ile birlikte aşure zamanına da merhaba demiş bulunuyoruz. Aşure, Nuh peygamberin tufandan sonra bereketlenen gemideki erzaklarını karıştırarak yaptığı bir yemektir. Günümüzde de paylaşmanın, dayanışmanın en güzel anlamlarından biridir. Aşure, içerisinde bulunan baklagiller, tahıllar, kuru- yaş meyveler, yemişler sebebiyle oldukça besleyici bir tariftir.

Besin içeriği yüksek olan aşure, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Bunun yanında B1, B2 vitaminleri, E vitamini, demir, çinko, kalsiyum gibi birçok vitamin mineral bulundurur. İçerdiği kuru yemişler (ceviz, fındık gibi) sayesinde en sağlıklı yağlardan biri olan omega 3 yağ asidini de içerir.

Aşureyi kimler rahat, kimler dikkatli tüketmeli?

Zengin besin içeriğinden dolayı kalorisi oldukça fazla olan aşure özellikle kilo almak isteyen, spor yapan, büyüme gelişme çağında olan bireyler, hamile ve emzikli anneler, yani enerji gereksinimi artmış kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Ancak kilo vermek isteyenler, şeker hastaları ya da herhangi bir kronik hastalığa sahip bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeleri önemlidir.

Aşağıda vereceğim tarifle 1 porsiyon aşure yaklaşık 300 kaloridir. Şeker miktarı arttırılabilir ancak kalorisinin de artacağı unutulmamalıdır.

Aşure(8 kişilik)

1/2 Su Bardağı Nohut

1/2 Su Bardağı Çiğ Kuru Fasulye

1 Su Bardağı Aşurelik Buğday

1/2 Su Bardağı Süt

1 Su Bardağı Şeker

10 adet Kuru Kayısı

7-8 Adet Kuru İncir

1/2 Su Bardağı Fındık

7-8 Adet Ceviz

2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü

1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi

1 Tatlı Kaşığı Tarçın

1 Adet Nar (üzeri için)

Hazırlanışı;Bir gece önceden fasulyeyi, buğdayı, nohutu sıcak suda ıslatın. Ertesi gün ıslanmış nohutu 1 saat kadar, ıslanmış fasulyeyi 15-20 dakika kadar haşlayın. İnciri ve kayısıyı küçük küpler halinde doğrayın ve sıcak suda 15 dakika kadar bekletin. Kuş üzümlerini de aynı şekilde suda bekletin. Buğdayı düdüklü tencerede 20 dakika kadar pişirin. Buğday, kuru fasulye ve nohutu aynı tencereye alıp ıslatma sularına 4su bardağı su ilave edelim. Biraz kaynattıktan sonra şekeri ilave edip kaynatalım. Malzemeler kıvam bulduğunda içerisine sütü, inciri, kayısıyı, kuş üzümünü, portakal kabuğunu, tarçının bir kısmını ilave edelim. Hepsi güzelce karıştığında, kıvam bulduğunda ocaktan alıp aşureyi kaselere paylaştıralım. Ceviz, nar, fındık ve tarçın ile süslemesini yapalım. Afiyet olsun.