Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için en temel ihtiyacın vitamin ve mineraller olduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken en önemli şeylerden biri de günlük almamız gereken vitamin ve minerallerin yeterli olmasıdır. Bunun için öncelikli hedefimiz her zaman besinlerden yeterli takviyeyi almak olmaktır.

Takviye gıdalardan bahsetmeden önce besinlerin vitamin mineral kaynaklarına örnekler verelim;

Sebze ve meyveler içeriğindeki vitamin minerallerle bağışıklık sistemimizi güçlendirecek en temel besinlerdendir. Özellikle A ve C vitaminlerini içeren besinleri sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir. A ve C vitamini içeren sebze ve meyveleri şu şekilde sıralayabiliriz; Narenciye, biber, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, brokoli, mandalina, havuç, bal kabağı, şeftali gibi turuncu meyveler vs.

Aynı şekilde antioksidan besinler de bağışıklık sistemimizi güçlendirmede bizlere yardımcı olur. Antioksidan içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; kırmızı meyveler, elma, biber, vişne, ananas, avokado, brokoli, enginar vs.

Ancak!

Sağlıklı beslenemeyen kişilerin yeterli vitamin minerale ulaşmaları için günlük takviye almaları gerekebilir. Özellikle bağışıklığımızın öneminin arttığı bu dönemde alternatif olarak takviye önerebiliriz.

Peki bu takviyeler hangi vitamin minerallerden olmalı?

C vitamini; vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Günlük vitamin ihtiyacı ortalama 75-90 mg’dır.

A ve E vitamini; a vitamini serbest radikallerle savaşan ve antioksidan özelliği fazla olan vitamindir. Kansere karşı önleyicidir. E vitamini de antioksidan özelliğindedir. İhtiyaç yetişkin erkek için 10 mg, kadın için 8 mg ‘dır.

D vitamini; kemiklerin ve bağışıklığın güçlenmesinde rol oynar. Depresyonun önlenmesini sağlar ve düşük vit D düzeyi kilo vermeyi yavaşlatır. Çocuk, genç ve yetişkin bireylerin günlük ihtiyacı 10 mcg’dır.

Curcumin; iltihap giderici etkileri vardır ve çok güçlü bir antioksidandır.

Çinko; hücresel bağışıklığın oluşumunda etkilidir. Yetişkin erkeklerde günlük 15 mg, kadınlarda 12 mg’dır.

Omega-3; Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmayı sağlar.

Probiyotik; sindirimi kolaylaştırır, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Unutmamalıyız ki;

Sağlıklı ve dengeli şekilde beslendiğimizde,

Her gün düzenli uyuduğumuzda,

Fiziksel aktivitemize dikkat ettiğimiz sürece bağışıklık sistemimiz yeteri kadar kuvvetli olacaktır.

Ancak günümüz şartlarında her zaman saydığımız bu maddeleri gerçekleştiremiyoruz. Bu gibi durumlarda besin takviyeleri bizlere yardımcı olacaktır.

Daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.