8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Yalova’da yüzlerce etkinlik, haykırış, ziyaret, panel, program vb. şekilde gündeme geldi, getirildi.

8 Mart Kadınlar Günü, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda verdiği savaş 8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde başlıyor. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40 bin işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev, polisin saldırısıyla beraber kanlı bir şekilde bitiyor. Saldırı sırasında çıkan yangında, çoğu kadın olmak üzere 129 işçi can veriyor. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın insan katılıyor.

  1. yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına, 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneriyor. Kadın hakları hareketini, özellikle oy hakkını onurlandırmayı amaçlayan Kadınlar Günü önerisi oy birliği ile kabul ediliyor.

2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş yıllarında adeta yok olmaya yüz tutan kadın hareketi, 1960’ların sonunda tekrar canlanıyor.

Birleşmiş Milletlerin, 1975 yılını kadın yılı olarak ilan etmesi ve bunu takiben 1975-1985 arasının kadınların on yılı olarak açıklanması, harekete gönül verenleri yüreklendiriyor. 1977’de UNESCO’nun, 8 Martı Dünya Kadınlar Günü olarak açıklamasından bu yana dünyanın her yerinde Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.

8 Mart sadece kadınları hatırlamaya değil, kadın hakları, kadın-erkek eşitsizliği ve kadına karşı şiddet gibi sorunların da tartışılmasına vesile oluyor. Dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin anıldığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün olarak kutlanıyor.

Ben bir Müslüman Türk vatandaşı olarak bizlere anne, eş, evlat, kardeş, hala, teyze, ana anne, babaanne, dost ve arkadaş olan tüm kadınlara sadece 8 Mart’ta değil; yılın 365 gününde hak ettikleri değerin verilmesi taraftarıyım.

Şiddet, darp ve cinayetlerin yaşanmadığı, kadınların her zaman baş tacı edildikleri bir dünya temenni ediyorum.