Çok hazırlıksız yakalandık. Böyle olmamalıydı halbuki. Bize yakışmadı bu.

Türkiye’de ilk coronavirüs vakası 11 Mart’ta görüldü. Aralık ayından itibaren Çin, Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinde olanı biteni günbegün izleyip, takip ettik. Film izler gibi izlemişiz meğer. Felaketin bize geliyor olduğunu göremedik mi, kabul etmek mi istemedik, yoksa gelse de bize bir şey olmaz mı dedik?

Neden tıbbi, siyasi, ticari kayıp ve hazırlık öngörüleri oluşturulamadı? Neden önlemler çok daha önce alınamadı, halk, sağlık çalışanları, en büyük ticari zararı gören küçük esnaflar neden bilinçlendirilemedi? Bilen yok, araştıran yok, düşünen yok.

Peki, bu hazırlıksızlığın en büyük ceremesini şu an kim çekiyor? Tabii ki en ön safta savaşan, virüs salgını ile halkı arasında siper olmuş, kendini ve ailesini sağlıklı tutmaya çalışıp, hastalarını elindeki imkanlarla iyileştirmeye çalışan ‘’sağlık çalışanları’’.

Sağlıkçı olmak, bizler için hiçbir zaman yalnızca geçimimizi sağladığımız bir meslek olmadı, bu mesleğin hep bir de vicdani yönü vardı zaten, o yüzden şimdi sadece bu ülkede değil tüm dünyada hiçbir sağlıkçı bulunduğu yeri terk etmediği gibi, daha da ön cephelerde savaşmaya doğru hazırlanıyor. Ama kendini koruyamadan ve nasıl koruyacağını bilmeden.

Hiçbir maddi beklentimiz olmadan, hatta kayıplarımız olacağını bilerek, tek istediğimiz ve son zamanlarda en çok konuştuğumuz konu, sahada birebir çalışırken koruyucu ekipmanlarımızı nasıl temin edip, nasıl kendimizi hasta etmeyeceğimiz. Çeşitli firmalarla görüşüp, dayanışma, sosyal yardımlaşma grupları oluşturularak bizi ne kadar koruyacağını bilmediğimiz malzemelerle koruyucu ekipman üretimi ve dağıtımı ile ilgileniyoruz.

Gerçekten bu bizim işimiz mi, çalışanının güvenliğini sağlamak bakanlıkların ve hükümetin işi değil miydi, devlet bu günler için değil miydi?

Böyle olmamalıydı..

Halbuki başta biz hekimler olmak üzere bilim insanlarının tek konusunun bu hastalığın tedavi protokolleri olması gerekiyordu. Sahada kendimizi koruyabildiğimiz, halkının şiddetinden uzak, hastamıza en iyi tedaviyi sunabildiğimiz günlerde çalışabilmek ümidiyle.. Sağlıklı ve EVDEKALIN.