Çay Kahve Tüketimimiz Nasıl Olmalı?


Beyza Nur Akın

Beyza Nur Akın

07 Kasım 2019, 17:25

Türk toplumu olarak çay kahveyi bol tüketen bir toplumuz. Ancak her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi bunların da zararları vardır. Bu haftaki yazımızda öncelikle belirli düzeyde tüketilen kahvenin faydalarından, sonrasında fazla tüketiminde oluşabilecek olumsuzluklardan bahsedeceğiz.

Kafein tüketiminin faydaları nelerdir?

Dikkati artırır; odaklanmamızı ve gün içerisinde daha zinde olmamızı sağlar. Yorgunluğu azaltır.

Bağırsakları yumuşatır; barsak hareketlerini kolaylaştırarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Sakinleştirici etkisi vardır.

Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur; yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede vücuda olumlu etki sağlar.

Endorfin hormonunu etkilediğinden kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlar.

Alzheimer ve Parkinson hastalığı üzerinde olumlu etkisi vardır; yapılan çalışmalarda düzenli tüketilen belirli miktarda kahvenin bu hastalıklara olumlu etkileri olduğu bulunmuştur.

Fazla kafein tüketiminin olumsuz etkileri nelerdir?

Çarpıntı; kan basıncını yükselterek bireylerde çarpıntıya, aritmiye, kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Su kaybı; çay kahve diüretiktir. Yani vücudumuzdaki suyu da dışarı atarlar, bu sebeple çay kahve tükettiğimiz zaman ekstra su içmemiz gerekmektedir.

Demir emilimini engelliyor; toplum olarak yemeklerden hemen sonra çay tüketiriz. Oysaki yemekten hemen sonra içtiğimiz çay, yediğimiz yemeğin içeriğindeki demirin emilimini engeller. Bu sebeple yemekten en az 1-2 saat sonra çay tüketmeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda çayımızın açık olmasına ve demir emilimi engelini azaltmak için limonlu tüketmeliyiz.

Kalsiyum yetersizliği; fazla tüketimi, idrarda kalsiyum atımına sebep olacağından kalsiyum yetersizlikleri oluşabilir. Bu durum osteoporoz riskini arttırır. Bu sebeple kalsiyum içeren gıdaların tüketimi arttırılmalıdır.

Uyku problemleri; kafein içeriğinden dolayı özellikle akşam saatlerinde tüketilen çay kahve ile bireyler uykuya dalmada gecikme ya da kısa sürede uyanma sorunları yaşayabilirler.

Mide problemlerine sebep olabilir; aç karnına tüketilen çay kahve mideyi olumsuz etkiler, mide ağrılarına sebep olabilir. Yine fazla kafein mide asidini arttırarak midede ekşi bir his hissetmemize sebep olacaktır.

Kafein kimlerde kısıtlanmalıdır?

Gebeler ve emzikli anneler,

Tansiyon hastalığı ve kalp çarpıntısı olan bireyler,

Mide rahatsızlığı olan bireyler,

Fazla kafein tüketen bireyler kafein tüketimini sınırlamalıdır, ancak bunu bir anda yapmamalıdır, yavaş yavaş azaltmalıdır çünkü kafeine alışan vücut tepki olarak sinirlilik, baş ağrısı gözlemlenebilir.

Miktarlar nasıl olmalıdır?

Günlük tüketmemiz gereken kafein miktarı en fazla 300 mg’dır. Bu sebeple her gün 1-2 fincan türk kahvesi ve 3-4 bardak açık çay tüketimi günlük almamız gereken kafeini bizlere sağlayacaktır.

1 Fincan (200ml) Filtre Kahve : 135-200 mg

1 Fincan Türk Kahvesi : 57 mg

1 Fincan (60 ml) Espresso : 100 mg

1 Fincan (200ml) Cappuccino : 100 mg

1 Fincan (200ml) Demleme Siyah Çay : 20-110 mg

1 Fincan (200ml) Sallama Siyah Çay : 30 mg

Her besinde olduğu gibi kafeinin de faydaları ve zararları vardır ve vücudumuza olumlu etkilerini arttırabilmemiz için miktarlarına dikkat etmeliyiz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.