Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği tarafından organize edilen etkinlik, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

      Çerkesler’in Kafkasya’dan sürgün edilişlerinin 149.yılını anmak üzere bir araya gelen Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği

          Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Dernek Başkanı Murat Erdoğan, “21 Mayıs 1864 tarihinin en trajik sürgününe maruz kalan on binlerce sürgün yollarında ölen Çerkes Kafkasyalı kardeşlerimiz adına, tüm baskılara dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor. Bu tüm Kafkas halklarının yaşama direncinin ifadesidir. Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir. Tüm zalimlere inat Çerkesler’in Kafkasların yeniden var olma mücadelesidir.21 Mayıs’lar halkımızın belleğine kazınan tüm bu acıları, savaşları, insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür.21 Mayıs’lar dün, bugün, yarın perspektifinde, ulusal, kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma isteği ile geleceğe ışık tuttuğumuz gündür. Tarih der ki 1864’ten itibaren Kafkasya’dan iki milyon Çerkes sürgün edildi. Ancak 1870 yılına geldiğinde, bunların sadece 500 bini hayattaydı. Gerisi sürgünde, hastalıklar, yoksulluklar ve denizlerde ölmüşlerdir’dedi.

       Erdoğan, ‘Büyük Çerkes sürgününün üzerinden 149 yıl geçti. Ama ne sürgünün ve yaşananların acısı dindi ne de vatan özlemi.  Evet bizim Türkiye’ye geliş hikayemiz de böyle. Tarihi ve hayatı ikiye bölünmüş bir halkız. Dünyanın tam 45 ülkesine dağılmış,  Çerkes Diasporası’nın en yoğun olduğu ülke ise Türkiye. Biz Türkiye’yi seviyoruz. Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği çok yeni bir dernek olmasına karşın iki yıllık bir dernek olarak, Büyük Çerkes sürgününü anmak bize nasip olduğu için binlerce şükürler olsun. Çiftlikköy Kaymakamlığına, Çiftlikköy Emniyet Amirliğine ve emeği geçen herkese katkılarından dolayı teşekkür ederiz”dedi. 

Haber: Gamze Yüksel