Yücel, ‘Bu güzelim kumsalı, betonlaştırmasınlar’

Çiftlikköy’de, kumsalın doldurulacağı zaman mı?

Çiftlikköy Sahil Dolgu Alanı Projesi’nin, sahile büyük zararlar vereceğini söyleyen Hakkı Yücel, ‘Sahil Dolgu Projesi’nden haberim yoktu.

Çiftlikköy’e gelen bir tatilci olarak, kesinlikle betonarme yapılara karşıyım.Bu güzelim kumsalı, betonlaştırmasınlar.Doğal olan çevreye ve sahilimize zarar vermesinler’ şekilinde konuşarak, “Denizi doldurup, doğayı tahrip etmek” doğru bir karar değildir’’dedi.

 

Demir, ‘Çiftlikköy sahili, yüzlerce metre doldurularak yağmalanmasın’

Sahil Dolgu Projesi’nin Çiftlikköy’e bir yenilik getirmeyeceğini söyleyen Gülağa Demir, ‘Güzellikleri kendi ellerimizle tüketiyoruz.Böyle bir proje nasıl olurda, Çiftlikköy Belediye Başkanı tarafından halka duyurulmaz. Rant projeleri yerine, var olan kıyıların düzenlenerek, halkın eşit ve serbest kullanımına açılması gerekirken, sahilimize nasıl dolgu yapılır. Göz boyayan projelerle, Çiftlikköy kumsallarının, yüzlerce metre doldurularak, yağmalanmasının durdurulmasını istiyoruz’ dedi.

İsmini vermek istemeyen Çiftlikköylü bir vatandaş ise, ‘Çiftlikköy Sahil Dolgu Alanı Proje’sine karşıyım.

Yetkilileri bu talan ve yağma anlayışına son vermeye, doğayla barışık yaşamın gereklerini yerine getirmeye, bu doğrultuda somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Baştarafı 1’de...

  Herkesi, doğal ve çevresel değerleri korumak, yapılan yanlışlara yüksek sesle karşı çıkmak için, daha duyarlı olmaya, yaşam haklarını savunmaya, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için sorumlu davranmaya davet ediyorum’ dedi.

  Çiftlikköy Sahil Mahallesi Muhtarı Ebru Filiz, Sahil Dolgu Projesi ile ilgili Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ’ın, halkı bilinçlendirmesini ve konuyu halka duyurmasını istedi.

Sahil dolgusunu geçen yıl vatandaşlardan öğrendiğini söyleyen Çiftlikköy Sahil Mahallesi Muhtarı Ebru Filiz, ‘Çiftlikköy’de muhtar olmama rağmen, Dolgu Projesi’ni vatandaştan duydum.Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ, konuyla ilgili basın açıklaması yapmadı.Biz mahalle muhtarlarına, sahil dolgusu yapılacağına dair hiç kimse konuyla alakalı bir bilgi söylemedi.

Vatandaş benimle bu konuyla ilgili sokakta, cadde de görüşüp tepkisini dile getiriyor.Yüzlerce Çiftlikköylü, Sahil Dolgu Projesi’ne karşı olduklarını imza toplayarak tepkilerini gösterdiler.Bu dolgunun yararımı var, zararımı var, ben bir muhtar olarak bilmiyorum.Vatandaşın yararına bir hizmet varsa, bende isterim.Sahil Dolgusu nedir, dolgu ne işe yarayakacak, hiçbir fikrim yok.Ben bilmediğime göre vatandaş nasıl bilsin’ şeklinde konştu.

İstanbul Maltepe Belediye’sinin çok güzel sahil dolgu çalışması olduğunu ve her konuyu vatandaşlara ve muhtarlara bildirdiğini söyleyen Filiz, ‘Bizim belediyemizde, meclis üyeleri dair olmak üzere, biz muhtarları saf dışı bırakıyorlar.Birçok yetkimiz varken, bizimle neden kimse bu konuları paylaşmıyor.Biz muhtarları, neden kimse takmıyor.

Sahil Dolgu Projesi çalışmasında, Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ’ın, çıkıp açıklama yapması gereklidir.Bana vatandaş soruyor, Sahil Dolgusu nedir?

   Ben de Çiftlikköy Belediyesi’ne yönlendiriyorum vatandaşımızı...

Çiftlikköy Sahil Mahallesi muhtarı olarak benim bu konuda, mahallelimi bilgilendirmem gerikirken, ben bilgisiz bırakılıyorum.Bu proje, yararlıysa yanındayız, zararları varsa, onları da bilmek isteriz. 25 Ağustos 2013’e kadar her Çiftlikköyde oturan vatandaşımızın, Çiftlikköy Sahil Dolgu Projesi’ne itiraz edebilme hakkı var. Bu projeye karşı olanlar, gerekçeler göstererek itirazlarını Yalova Çevre İl Müdürlüğü’ne bildirebilirler’ dedi.

Ne yapmalı..?

 Çiftlikköy Belediyesi sahil dolgu projesinin uygulanması sonucunda, plaj vasfı bulunan sahillerin büyük bir kısmı denize girmek için kullanılamaz hale gelecek.

Kumluk alanların doldurularak betonlaştırıldığı Yalı caddesinden, Yasama Sitesine kadar olan alanda artık denize girilemeyecek.

Bu alan içinde yeni tesisler inşa edileceği için evlerin denize nazır olan sakinlerin birçoğunun önünün kapanması gündeme gelecektir.

  Projede yer alan balıkçı barınağı nedeniyle özellikle, Başkent 1 ve çevresindeki sitelerin denizle direkt olan ilgisi kesilecektir.

Hali hazırda askıda bulunan projeye itiraz süresi 25 Ağustos 2013 tarihinde son bulacak olup, özellikle Siteleri ve evleri bu alanda bulunan halkımızın projeye itirazları için, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’ne dilekçeyle başvurmaları gerekmektedir. Haber Foto: Gamze Yüksel