Bu davanın ikinci celsesi, 28 Mayıs 2013 günü saat 09:00’da Yalova 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.   Şikayetçi Mustafa Bahadır, Sanık Metin Dağ, müdüfii Av. Duygu Güran Gürel, sanık Emin Akpehlivan müdafii Av. Recep Kibar’ın katıldığı duruşmada, tanıklar, Atik Caferoğlu, Ramazan Kopuz, Ekrem Kopuz, Selahettin Çifter ve Osman Bahadır hazır bulundular.

  2. Celse’ye katılan tüm tanıkların önce kimlikleri okundu sonra tek tek, “Bildiğimi doğru söyleyeceğime, namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim” şeklinde yazılı yemin metni okunarak ve yüksek sesle yeminleri yaptırıldı.

  İlk olarak, Atik Caferoğlu, Tanık Beyanı’nda, “Ben Sultaniye Mahallesi muhtarıyım. Dava konusu taşınmaz aşağı yukarı 20 yıl önce yapılmıştır. Dava konusu yer mera olmadığı halde, depremden sonra bu yer mera olarak tahsis edildi. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

  Ramazan Kopuz, Tanık Beyanı’nda, “Dava konusu taşınmaz 1990’lı yılların başında babam Ekrem Kopuz tarafından inşa edilmeye başlandı.1995 yılında ben söz konusu binada atölye işlettim. Buna ilişkin belgeleri sunacağım. Daha sonra yapılan ölçümde hazine arazisine tecavüz ettiğimiz ortaya çıktı. 2001 yılında taşınmazın geçici mera tahsisi olduğunu öğrenince, satın alma işlemeni yapamadık. 2012 yılında geçici mera tahsisi kalkmış. Babam Ekrem Kopuz da satın alma başlatmıştır. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

  Ekrem Kopuz, Tanık Beyanı’nda; Dava konusu inşaat benim. Ben bu inşaatı Metin Başkan zamanında yapmadım.  Yaptığımda belediye yoktu, köydü. Dava fotoğraflarında bu husus görülür. Ben inşaata 1993 yılında başladım. Hatta bu inşaatta Mustafa beyin kardeşi Hikmet Bahadır da çalıştı. İddia edildiği gibi 1997 yılından sonra veya 2000 yılından sonra inşaata başlamadım. Sadece 2000 yılından sonra inşaata bazı müştemilatları ekledim. 2000 yılından sonra bu yer meraya tahsis edilmiş. Şu anda bu yer meradan çıktı. Belediyeden satın alma talebim var. İşlem devam ediyor. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

   Selahattin Çifter, Tanık Beyanı’nda, “Ben 1970 yılından beri az önce verdiğim adreste oturuyorum. Yapılan bina benim evime 70 metre uzaklıktadır. Binanın ikinci katından yukarısı Metin Dağ belediye başkanı olduktan sonra parça parça yapıldı. Yan tarafı yine Metin Dağ zamanında ilave yapıldı. Mera kısmına 1.5 sene önce tekrar inşaat yapıldı.  Etrafı taş duvar yapıldı. Belediye kepçesi çalıştı. Resmini mahkemeye sunmak için çekecektim. Beceremedim. Bir arkadaşa fotoğrafını çektirdim. Ben de Metin Dağ’ı şikayet ettim. Kaçık inşaat yaptım diye beni şikayet etti. Bende kendisini hem Başbakana hem de İçişleri Bakanlığı’na şikayet ettim. Başka konularda da şikayetim var.  Sadece bu konuyla ilgili değil. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

 Başka konularda da şikayetim var. Sadece bu konuyla ilgili değil. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

  Osman Bahadır Tanık Beyanı’nda; “Dava konusu olan bina 1999 yılına kadar, yani depreme kadar birinci katı yapılmıştı. Metin Dağ belediye başkanı seçilince, bina yapılmaya devam etti. Halen de devam etmektedir. Ahmet Muzaffer Turna Süt Ürünleri işletmesi aynı binada faaliyet gösteriyordu. Bu kişiye gayrisıhhi müessese ruhsatı belediye tarafından verildi.  Aynı kişi o binadan ayrılıp bizim binaya kiracı olarak geldi. Ruhsat için başvurduğunda, belediye 26 tane şart istedi. Ruhsat vermedi. Dükkanı mühürledi. Turna Süt Ürünleri dükkanı kapattı gitti. Bu firmaya sorduk, aynı şartlar olmadığı halde, önceki binada nasıl ruhsat aldın. Bunlar iki ortaktı. Altışar bin lira spor kulubüne bağış yaptık. “Bağış karşılığı ruhsat aldık” dediler. Makbuzları sorduğumda, makbuz verilmediğini söylediler. Babama bu durumu söyledim. Başkana iletmesini istedim. Babam Başkanın yanına gitti. Başkan da, “İşte hukuk ortada, ben adamı idare ettim” demiş. Kendi fırınımız var. Çiftlikköy’de ki bütün fırınlarla şartları aynı olduğu halde kendi akrabalarına, yandaşlarına ruhsat veriyor, bize vermiyor. Bilgim bundan ibarettir, tanıklık ücreti istemiyorum” dedi.

  Gereği Düşünüldü;

  1- Mahkememize resen refakate alınacak harita mühendisi, şehir planlamacısı ve inşaat mühendisi marifetiyle dava konusu taşınmazın, bulunduğu yerde 29/05/2013 günü, saat 13:30’dan itibaren keşif yapılmasına,

  2- Tanıklar Necdet Varol ve Muzaffer Turna’nın beyanlarının yargılamanın seyrini değiştiremeyeceği anlaşılmakla dinlenmesinden vazgeçilmesine,

  3- Şikayetçinin sözlü katılım istemi uyarınca suçtan zarar görme ihtimaline binaen CMK.nun 238. md. gereğince kamu davasına katılan olarak kabülüne,

  4- Tanık Erkan Karataş’ın keşif mahallinde hazır edildiğinde dinlenmesine,

  5- Diğer Tanıkların keşif mahallinde dinlenmelerine gerek olmadığına,

  Bu nedenle duruşmanın 04/07/2013 günü saat 09: 50 bırakılmasına karar verildi. 28/05/ 2013

  Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ’ın ve yazıişleri Müdürü Emin Akpehlivan’ın, “GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA” Suçlarından yargılamalarının devam ettiği görüldü.

Haber-Fotoğraf: Ayhan Polat