Toplantıda, Tescil numarası alınmış Bilişim İhtisas OSB ortaklarından Yalova Belediye Başkanlığını temsilen Yakup Bilgin Koçal, Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB ortaklarından Çiftlikköy Belediye Başkanlığını temsilen Metin Dağ, SASBÜD’ü temsilen Abdullah OKUL, İl Özel İdaresi Başkanlığını temsilen Ali Rıza Alkış, Gemi İhtisas OSB ortaklarından GESAD’ı temsilen Özdemir Ataseven ve Mustafa Ünver, henüz tescil numarası almamış olup çalışmaları devam eden Taşıt Yan Sanayi İhtisas OSB kurucu ortaklarından olacak TAİSAD ı temsilen Hasan Atılgan ve Mahmut Atalar, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel ve Meclis Başkanı Mehmet Gürel yer aldı.
 
YALOVA ÇİÇEKÇİLİK TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB
Çiftlikköy İlçesi Sınırları İçerisinde kurulacak olan “Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” Marmara bölgesinin ve yurdumuzun en gelişmiş illerinden olan İstanbul, Kocaeli ve Bursa iline olan yakınlığı ile dikkat çekmektedir. Projenin gerçekleştirileceği yerin seçimi 19 Haziran 2001 yılında tamamlanmıştır. Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 2003 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı programına alınmış olup, Kuruluş Protokolü 4562 Sayılı OSB Kanunu hükümlerine göre sicil defterine 106 sicil numarası verilerek özel hukuk tüzel kişiliği adıyla tescil edilmiştir.12.03.2012 yılında da Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devir olmuştur.
 
Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti oluşturan katılımcıların payları en son yapılan seçimle Yalova Ticaret ve Sanayi Odasının %40, Çiftlikköy Belediyesinin %20, Saksılı Süs Bitkileri ve Üreticileri Derneği’nin %20 ve Yalova İl Özel İdaresinin %20 olarak belirlenmiş olup, Yönetim Kurulu Başkanlığına YTSO Başkanı Celalettin ÖZEL, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına ise Çiftlikköy Belediyesi Meclis Üyesi S.Selami DOĞANCI seçilmiştir.
 
Göreve başlayan yönetim kurulu kamulaştırma iş ve işlemlerine hız vermiş, yaklaşık 1050 dönüme sahip bölgenin 2012 yılı sonu itibariyle 652 dönümünü alarak, kamulaştırma işleminin %62’si tamamlamıştır.
 
07.11.2012 tarihinde 28460 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, Laledere, ve Gacık bölgesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarafından toplulaştırma kararı alınmıştır. Bu karar Çiçekçilik OSB için son derece önem taşımaktadır.
 
14.11.2012 tarihinde yapılan Müteşebbis Heyet toplantısında toplulaştırma çalışmalarına göre OSB nin büyüklüğü belirlenecek ve proje çalışmaları ilerleyecektir. Toplulaştırma çalışmasının bitmesi ile yer netleşerek kamulaşma çalışmalarının tamamlanması hızla sağlanacaktır. Sonrasında ise OSB nin altyapı ve diğer çalışmaları tamamlanacaktır.
 
Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, faaliyete geçmesi ile birlikte çiçekçilik sektöründe Türkiye’de tek OSB olma özelliğini taşıyacağından Yalova ilinin tanıtımı ve sektörde lokomotif il olma özelliğini taşıyacak olması bakımından son derece önem arz etmektedir.
 
 
 
BİLİŞİM İHTİSAS OSB
 
Bakanlıkça 12.02.2001 tarihinde başlatılan ve 19.06.2001 tarihinde sonuçlandırılan çalışmalar sonrasında Kazimiye köyünün 1 km güneydoğusundaki 350 dönüm büyüklüğündeki alan Yalova Bilişim İhtisas OSB olarak 30 Haziran 2003 de onaylanmış ve Bakanlık OSB Sicil defterine 215 sicil numarası ile tescil edilmiştir. Müteşebbis heyet ortaklık yapısı %40 Yalova Belediyesi, %30 Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, %30 İl Özel İdaresinden oluşmaktadır.
 
Bilişim İhtisas OSB alanı olarak belirlenen yerin kamulaştırmasının mevcut ortakların finansal güçleri ile gerçekleştirilemeyeceği belirtilmiş olup, kentin imkânları ile bu OSB’nin çalışmalarının bitirilmesinin mümkün görülmediği ifade edilmiştir. Burada en önemli konu Bilişim OSB’nin içinde yer alacak sektörlerin ve firmaların tespitidir. Bugüne kadar Bilişim OSB içinde yer alacak sektör ve firmalar bulunamadığından süreç uzamıştır. İlimizde üretimi yapılan Karbon elyafla entegre olabilecek ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile ilgili fizibilite çalışmalarının OSB yönetim kuruluna sunulması ve bu fizibilite çalışmalarından sonra proje için destek çalışmalarına başlanılmasına karar alınmıştır.
 
YALOVA GEMİ İHTİSAS OSB
 
OSB Kuruluş protokolü Bakanlıkça 04.02.2011 tarihinde onaylanmış olup, Bakanlık OSB siciline 275 numara ile kayıt edilerek özel hukuk tüzel kişiliği tescil edilmiştir. Kuruluş yeri Bakanlıkça kesinleştirilen Çiftlikköy ilçesindeki 1.421 dönüm taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma kanunu hükümlerine göre bedeli mukabilinde satın alınmasına yönelik mülk sahipleri ile yapılan görüşmede uzlaşma sağlanamaması üzerine bedelinin tespit edilmesi ve müteşebbis heyet adına tapuya tescil edilmesi amacıyla dava açılmıştır.   16 Kasım 2012 tarihinde Bilirkişiler belirlenerek m2 satış fiyatları tespit edilecektir. Yatırımcılar tespit edilen kamulaştırma fiyatlarına göre karar verecektir. Şu anki mevcut durumdaki arazilerin m2 satış fiyatlarının öngörülenden çok yüksek olması Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kamulaştırmasının önündeki en büyük engel olarak görülmektedir. Önümüzdeki günlerde bu sürecin durumu kesinleşecektir.
 
TAŞIT ARAÇLARI YAN SANAYİ İHTİSAS OSB
 
İlimiz Çiftlikköy ilçesinde kurulması planlanan Yalova Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB kuruluş yeri ile ilgili olarak zemin etüt çalışmaları yapılmış olup, Bakanlıkça yer seçim heyeti çalışmalarını tamamlamıştır. Yer seçim heyeti çalışmaları sonrasında Toprak Koruma Kurulu ve Hava Meydan Komutanlığı’nın görüş yazısı beklenilmekte olup, bu iki kurumun yazılarından sonra çed sürecinin başlayacağı dolayısıyla bu süreçlerin 6 ay gibi zaman alacağı, sonrasında ise Bakanlık tarafından sicil numarası verilerek tescil işleminin yapılacağı belirtilmiştir. Tescil numarasının alınmasının ardından projenin kaynağının yatırımcılar tarafından karşılanacak olması bu ihtisas organize sanayi bölgesinin daha kısa süre içinde tamamlanmasını ümit etmekteyiz.