Çocuk hakları, yasal veya ahlaki olarak dünyadaki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu haklardır. Dünya üzerindeki birçok kurum ve kuruluş gibi Birleşmiş Milletler de çocuk hakları ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. 20 Kasım 1989 tarihinde 193 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler çocuk haklarına dair sözleşmenin 6. Maddesinde her çocuğun esas olarak yaşama hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Söz konusu sözleşmenin birçok maddesi çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmesini desteklemektedir.

İnsan hakları arasında yer alan çocuk haklarının başında yaşama hakkı bulunmaktadır. Yaşama hakkının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için çocukların maddi ihtiyaçlarıyla birlikte manevi ihtiyaçları da karşılanmalıdır. Bu sebeple çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey şüphesiz ki sevgi ve ilgidir. Bunu en iyi şekilde gerçekleştirmenin yolu da çocukların kendi anne ve babalarının yanında yetişip büyümesidir. Çocuk haklarının vazgeçilmezleri arasında yer alan haklarından biri de eğitim hakkıdır. Her çocuk, geleceğini inşa etmek için mutlaka eğitimini tamamlamalı, hiçbir çocuk bu haktan yoksun bırakılmamalıdır. Geri kalmış ülkelerde çocukların eğitim haklarını kullanması önünde ciddi engeller vardır. Özellikle kız çocuklarının, bilgiye ulaşma, kişisel gelişim ve temel yaşam becerilerini kazanacakları eğitimden yoksun bırakıldıkları bilinmektedir. Oysa bu temel haklar insanlar tarafından bahşedilmiş olmayıp her çocuğun doğuştan sahip olduğu haklardır.

Ülkemizde çocuklara sağlık hizmeti götürmek amacıyla çocuk hastaneleri açılmıştır. Büyük yerleşim merkezlerinde çocuk bahçeleri bulunmaktadır. Çocukların yararlandığı çocuk kütüphaneleri ve kitaplıkları kurulmuştur. Öte yandan anasız, babasız çocukların korunması, bakımı, barındırılması için Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları açılmıştır. Sağlıklı toplumlar ancak çocuklar için yapılan bu çalışmalar ile oluşacaktır. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tüm ulusların ortak isteği olmalıdır. Çocuklar geleceğimizdir, yeryüzündeki hayatın devamıdır. Gelecek çocukların üzerine kuruludur. Çocuk hakları evrensel bir kavramdır ve tüm çocukları kapsar. İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunması, iyi yetişmesine bağlıdır. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün çocuklar aynı haklara sahiptir.