Tüm dünyanın son aylardaki tek gündemi olan ‘’Coronavirüs Salgını’’ nı üzüntü ve endişeyle takip ettiğimiz şu günlerde gereksiz paniğin hepimizi daha çok yıprattığını bilmemiz gerektiği gibi, gereken önlemleri almaya da bir o kadar özen göstermeliyiz.

Riskli bir grup olan gebelikte yani annede ve bebekte bu salgının etkileri ve korunma yollarından bahsedelim.

Dünya Sağlık Örgütü bu konu ile ilgili ilk verileri yayınladı. Gebelikte bütün solunum yolu enfeksiyonlarının diğer erişkinlere göre daha şiddetli seyretmesi beklenir. Coronavirüs tespit edilen gebelerde henüz ölüm saptanmadığı gibi, şiddetli hastalık seyreden oran oldukça az. Doğum yapan annelerin bebeklerinde ise coronavirüs saptanmadı ki bunlar bu zor günlerimizde oldukça sevindirici haberler.

Anneden bebeğe geçişin yani bebeğin amniyon sıvısında ve anne sütünde saptanmaması umut verici olsa da veriler henüz yetersiz, çünkü bu virüsü taşıyan gebeler, gebeliklerinin son zamanlarında bu virüse maruz kalmışlar. Bebeğin organ gelişim dönemi olan ilk 3 aylık süreçte virüse maruz kalan ve doğum yapan gebe henüz yok. Bununla ilgili gelişmeler için birkaç aylık daha süreç gerekmekte. Ancak daha önce gerçekleşen SARS gibi enfeksiyonların salgınlarında gebelikte erken evrede hastalığa maruz kalındığında yüksek ateşin etkileri ile birlikte, erken dönemde düşükler ve ölü doğumlar oldukça sık görülmüştü.

Coronavirüs tespit edilen olgular için, sıkı karantinaya alınmakla birlikte semptomatik tedavi uygulanmakta. Aşı ile ilgili çalışmalar son derece umut verici ancak uygulanabilirliği için de biraz zamana ihtiyaç var. En önemlisi de her hastalıkta olduğu gibi korunma ve erken tanı salgını en hafif şekilde atlatmamız için gerekli.

Gebelikte bu salgından korunma yolları ise herkesin uygulaması gereken yöntemlerle aynı ki bunların başında el hijyeni gelmekte. Elimizi sık sık sabunlu su ile en az 20 saniye süreyle yıkamak ya da alkollü antiseptikler ile dezenfekte etmek. Devamında kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmamaya dikkat etme, güneşli ve sıcak günlerde yürüyüş, hastalığın en sık belirtilerinden olan ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı ortaya çıktığında hastaneye başvurmak.

Hepimize Corona’dan ve diğer virüslerden korunabildiğimiz günler diliyorum. Sağlıklı kalın.