Mülteci; dini, milliyeti belirli bir toplumsal gruba üyeliği veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm gören veya göreceği korkusu ve endişesi taşıyan, bu sebeple ülkesinden ayrılmak zorunda bırakılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği ülke tarafından endişeleri haklı bulunan kişidir.

Arap Baharı ile başlayan Ortadoğu'daki savaş ve çatışma ortamı Suriye’ye sıçramış ve Suriye’de 2011 yılında savaş ortamından kaçan birçok Suriyeli komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır. Suriyeli sığınmacılar toplu şekilde Türkiye sınırına dayanmış, sınırda biriken sayıları milyonlara ulaşan mültecileri Türkiye Cumhuriyeti kendi sınırları içerisine almıştır. Türkiye’nin en uzun kara sınırına sahip komşu ülkesi Suriye’den söz konusu mülteciler her geçen gün gelmeye devam etmiştir.

Türkiye’ye gelen mülteciler 'mülteci' sıfatını çoktan yitirmiş, binlerce şehidin kanı ile sulanmış cennet vatanımızı küçük Suriye’ye çevirmiştir. Anaların kınalı kuzuları kahraman Mehmetçiğimiz mültecilerin topraklarını korumak pahasına şehit düşerken, mülteciler umursamaz bir tavırla ülkemizin güzelliklerinden faydalanmaya devam etmişlerdir. Mülteci olarak kabul edilen Suriyeliler kısa zamanda Türkiye’nin sosyal ve ekonomik bir sorunu haline gelmiştir. Devleti yönetenler memleketin kendi kaynaklarını Suriyeli mültecilerin ihtiyaç ve giderlerini karşılamak için ayırmıştır. Ekonomik anlamda devlete balta vuran mültecilerin gelmesi sonrası işsizlik artmış, ekonomik büyüme durma noktasına gelmiştir. Ülkede sosyal hayat bozulmuş, insanlar arasında huzursuzluk had safhaya ulaşmıştır.

14 Şubat 2020 tarihi itibariyle Türkiye’de kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 585 bin 209 kişi olduğu açıklanan raporlarla belirtilmiştir. Söz konusu raporda sadece kayıtlı kişilerin sayısı açıklanmış, kayıt dışı Suriyeli mültecilerden hiç söz edilmemiştir. Yöneticiler mülteciler hakkında en kısa sürede önlemleri almalı ve uygulamaya geçmelidir. İdarecilerin ilk yapacağı iş, Avrupa hayaliyle Türkiye’ye gelen mültecilerin Avrupa’ya gitmesini kolaylaştırmak ve açılan sınır kapılarını kapatmamak olmalıdır.