İzmir depreminden sonra kafamdaki sorulardan biri ki önemli bir soru bu sürekli beni rahatsız ediyor, sürekli gelip gidiyor. Allah korusun bugün Yalova’da deprem olsa sonuç ne olur? Yani olası bir deprem sonunda Yalova’nın hali ne olurdu? Olmaz olmaz demeyin çünkü sağır sultan dahil hepimizin bildiği bir gerçek, Yalova deprem bölgesindeki bir şehirdir ve biz istesek de istemesek de yeniden deprem ile yüz yüze gelecektir.

Evet, 1999 yılındaki deprem bizim için çok büyük felaket idi binlerce can kaybettik, evet hazır değildik, evet binalarımız eski ve kötü idi, evet çarpık şehirleşme vardı, evet bilmiyorduk, evet onlarca yanlışımız vardı.

Peki ya şimdi aradan geçen onca yıldan sonra artık göğsümüzü gere gere deprem ile yüzleşmeye hazır mıyız? Yani bugün deprem olsa aynı Japonya’daki gibi ufak tefek hasarlar ve basit yaralanmalar ile atlatabilir miyiz? Binalarımız dimdik ayakta kalacak mı? Tüm kurumlarımız çalışacak mı? Yani özetle Yalova her açıdan depreme hazır mı?

Tamam, 1999’da olan depremden sonra yaşadığımız felaket urum içinde bazı sorumlular bulmuştuk ancak genelde büyük çoğunluk hepimiz hatalıyız, bu kadar can kaybının sorumlusu hepimizin yaptığı hatalar bundan sonra bu hataları yapmayacağız ve bir daha böyle bir depremde aynı felaketi yaşamayacağız demiştik. Peki, ne oldu ve ne değişti? Yani o günlerde sıcağı sıcağına güncelerce haftalarca aylarca konuşuldu anlatıldı boy boy TV’lerde büyük büyük adamlar çıktı konuştu indi konuştu ancak bugün için ne değişti. Aslına konuşmaktan başka yapılmış pek bir şey yok. Allah korusun bir deprem olsa Yalova’da yine büyük felaket olması büyük bir olasılık.

Çünkü depremden kalan yapı stoğu halen duruyor, çok emin değilim elimde ciddi veriler yok ancak sanırım deprem sonrasında Yalova da sadece eski binaların %10-15 civarı bir yenilenme oldu. Onlarda bir kaç katlı eski yapılar. Yani benim bildiğim beşer onar katlı binalardan çok azı yenilendi. Halen Yalova da büyük bir çoğunluk özellikle şehir merkezinde deprem öncesi eski binalarda ikamet ediyor. 1999 depreminden sonra az ya da orta hasarlı olan binalar tamir edildi onarıldı ve halen binlerce insan bu binalarda ikamet ediyor.

Peki, Yalova şehir olarak depreme karşı nasıl hazırlandı, olası bir depremden sonra ciddi bir aksiyon planımız var mı? Varsa bu planı kimler biliyor, Yalova halkının kaçta kaçı depremden sonra neler yapacağı konusunda bir bilgiye ve bilince sahip. Okullarımızda yılda kaç kez deprem bilinci ile ilgili eğitimler seminerler yapılıyor, şehrimiz için yapılan ulusal ya da uluslararası kaç tane deprem ile ilgili proje, seminer veya etkinlik var? Mesela Yalova Üniversitesi deprem ile ilgili yılda kaç tane proje yaptı ya da yapıyor? Gözüken köy gerçekten kılavuz istemez, halen Yalova depreme hazır değil, makyajla kapatılmış kusurları var ki bu kusurlar makyaj ile gitmiyor. Yalova’yı yönetenler ise bunu biliyor ve halen kulağının üzerine yatıyor. Oy uğruna verilen sözler de tükendi gidenler yapmadı yedi gitti, verdi gitti gelenler de aynen devam etti deprem ile ilgili ciddi önlemler bir türlü alınmadı alınamadı.

Evet, bir gerçek ki bugüne kadar yapmadık, sebepler suçlular önemli değil bundan sonrasını düşünmek lazım hiçbir zaman geç kalınmış değildir. Hemen şimdi şapkamızı önümüze koyup düşünüp karar alıp başlamamız lazım. Deprem olup onlarca binlerce kayıp olduktan sonra suçluları bulup cezalandırmak giden canları – malları geriye getirmeyecektir. Bir daha hatırlatıyorum ki Yalova’nın birinci öncelikli sorunu DEPREM dir, bir an önce depreme karşı hazırlıklarımız yapmalıyız. Siyasilerin, yönetenlerin, yetkili ve etkili olan herkesin YALOVA için sorumluluğu budur. Beklenen ancak zamanı bilinmeyen deprem sonrası ağlayıp sızlamak, boy boy medyaya çıkıp beyanatlar verip ağdalı ağdalı konuşmalar yapmak çözüm değil sadece şov olacaktır. Depremin ne zaman olacağını hiç bilmiyoruz ama depremin neler yapabileceğini herkes biliyor.