‘Ekonomik açıdan zor geçecek’ denilen 2017 yılında Türk şirketleri yurt dışından şirket satın almaya devam ediyor. Almanya’nın Soest şehrinde kurulmuş olan ve yıllık 20 milyon Euro ciroya sahip kimyasal satış ve pazarlama şirketi Dinox, Türkiye’nin öncü kimya şirketi Ak-Kim tarafından satın alındı.  Ak-Kim bu satın almayla Avrupa pazarına ve Avrupa’daki müşterilerine direkt ulaşarak, ciro ve karlılığını artırmayı ve REACH sertifikasyon süreçlerini direkt yönetmeyi hedefliyor. Satın almayla ilgili konuşan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, Ak-Kim’in yurt dışı satışlarının yarısından fazlasının Dinox üzerinden gerçekleştirilmekte olduğunu ve her iki şirketin satış ekiplerinin birlikte çalışmasının sinerji ve yeni iş fırsatları yaratacağını söyledi.

İnorganik büyümeyi sürdürmek üzere dünyanın değişik yerlerinde şirketler aradıklarını aktaran Onur Kipri, “Ak-Kim büyümeye devam ediyor. Bu sene inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Gizem Frit şirketi için de bir yurt dışı satın alma projesi var.  Bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Tesis yatırımları sürüyor

Şirket içinde tesis yatırımlarının devam ettiğini de açıklayan Kipri sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalova’da klor alkali ürünleriyle ilgili bir yatırım projemiz devam ediyor. Öte yandan, dünyanın değişik ülkelerine anahtar teslimi kimya fabrikaları kurabilen donanımlı bir mühendislik ekibimiz var.  Bu yıl da yurt dışında yeni bir mühendislik projesinin satışını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye’nin öncü kimyasal madde üreticisi Ak-Kim’in 1977 yılından bu yana Akkök Holding bünyesinde faaliyet gösterdiğini anlatan Kipri,  “Ak-Kim geniş ürün yelpazesiyle beş kıtada müşterilerine hizmet veren bir kimya şirketidir. Toplam 600 bin tonluk kapasitesiyle 500'ün üzerinde kimyasal hammadde ve yardımcı malzeme üreten Ak-Kim yüksek teknolojiye sahip, çevre dostu tesislerinde üretim yapmaktadır. Dünya devleriyle yarıştığı uluslararası pazarlarda müşteri odaklı ürünleriyle rekabet üstünlüğünü koruyan Ak-Kim, yaklaşık 65 ülkeye yayılmış ihracatının önemli bir bölümünü, 2014 yılında satın aldığı Gizem Frit de düşünüldüğünde, Avrupa ülkelerine, Çin ve ABD’ye gerçekleştirmektedir. 2017 yılında da büyümeye ve pazarlarımızı arttırmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.