Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce ortaklaşa hazırlanan ve Bakanlıkça da onaylanan, “Uzaklarda Arama Aronya Meyvesi Yalova’da” projesi ile ilgili olarak İl Müdürlüğünde yapılan eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci; “Kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için bilgi sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla, "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca, 2015 yılından itibaren, İl Müdürlükleri ve Araştırma Enstitüleri işbirliğiyle, "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı yürütülmekte, yayım projeleri hazırlanarak uygulanmaktadır.

2018 yılı için tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla, İlimiz Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan, "Uzaklarda Arama, Aronya Meyvesi Yalova'da" isimli yayım projemiz 2017 yılında Bakanlığımıza sunulmuştur. Değerlendirme sonucunda 2018 yılı yatırım programına alınmış olup, 6 kadın çiftçimize toplamda 6 dekar alandaAronya bahçesi tesis edilecektir. Projenin saha çalışmaları başlatılmıştır.

Ayrıca İl Özel İdare kaynaklı da 2017 yılı içerisinde 10 dekar alanda 4 çiftçimize Aronya meyvesi tanıtılıp yetiştirmek üzere Aronya deneme bahçesi tesis edilmiş olup, 2018 yılında 10 dekar alanda 8 çiftçimize Aronya bahçesi tesis edilerek İlimizde Aronya meyvesinin yaygınlaştırılması çalışmalarına tüm hızıyla devam edilmesi planlanmaktadır. Katılımcılara teşekkür ediyor ve projenin illimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İrfan Sakinci’nin konuşmasının ardından, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı Sevgi Poyraz Engin toplantıya katılanlara Aronya yetiştiriciliği hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Önümüzdeki günlerde projeden yararlanacak çiftçilere, Araştırma Enstitüsü deneme parsellerinde inceleme gezisi yaptırılacak. İlerleyen dönemlerde ise çiftçilere 1’er dekarlık Aronya Bahçesi tesis edileceği bildirildi.