Görsel idrakin egemenliği ve ahlak konulu konferansıyla Prof.Dr Mehmet GÖRMEZ Yalova gündeminde hoş bir iz bıraktı.

Yalova Gönülder platformunun ev sahipliği yaptığı organizasyon bence başarılıydı. Güncel bir soruna atıf yapılmış olması dolayısıyla da ayrıca takdire değer buldum.

Dijitalimin hayatımızı örselediği, âdeta kasıp kavurduğu bir dönemden geçiyoruz. Ve konferansında konuyu bilimsel bakış açısıyla değerlendiren hocamız bence,   önemli tespitler yaparak, genç yaşlı, kadın erkek, eğitimli eğitimsiz, toplumun tüm katmanlarını düşünmeye sevk edecek özgün mesajlar verdi. İnsan idrakinin ruhsal dinamizmini tırpanlayan, aklı ve kalbi sadece göze indirgeyen, görsel bir idrak anlayışının toplumun ahlaki gelişimine zarar verdiğini belirtti.

Zihnin ve duyguların beslenme kanallarının, dijital,(görsel) materyallerin baskısıyla adeta darmadağın edildiğine vurgu yaptı.

Bakmanın görmeye, bilmenin bilince, sözün hikmete dönüşmesi demek olan olan idrak olgusunun, dijital tehlike karşısında nasıl savunmasız kaldığını ifade etti.

Aslında bildiklerimizle ve okuduğumuz birçok yorumla örtüşen tarafları olmakla birlikte, meseleye vakıf bir bilim insanının, yılların çabasıyla demlenmiş özgün haykırışı gibiydi.

Dijital egemenliğin, toplum ahlakına olumsuz etkilerinden örnekler verdi Sayın Görmez. Konferans eğitici ve duygusal yönüyle de zamanını daha kaliteli bir etkinliğe dönüştürmek isteyenler için önemli bir imkândı. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.