Hepimiz cildimizin canlı, parlak ve daha pürüzsüz gözükmesini isteriz. Bu konuda hiç farkında olmasak da beslenmemiz en etkili faktörlerden biridir. Yediklerimize dikkat ederek cilt sağlığımıza da büyük katkı sağlamış oluruz. Cildimizde oluşacak kırışıklıklara, pürüzlere, kuruluklara beslenmemizle önlem alabiliriz.

Peki nasıl? Sağlığımıza ve bedenimize olduğu gibi cildimize de iyi gelecek besinleri beslenme programımızdan eksik etmeyeceğiz. Şimdi yapmamız gerekenleri sıralayalım.

1-Bol su tüketimi

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur ve yaşımız ilerledikçe su oranı azalmaya başlar. Bunun sonucunda da ciltte kurumalar meydana gelir. Su tüketimi cildimizin nem dengesi için çok önemlidir. Kuruluğu ortadan kaldırmak için günde en az 1,5-2 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

2-Kolajen içeren besinlerin tüketimi

Protein kaynaklarından (et, tavuk, balık, yumurta, peynir vs.) aldığımız kolajen cilde esneklik veriyor, kırışıklıkların azalmasına, cildin gençleşmesine yardımcı oluyor ve güneşin zararlı etkilerine karşı cildimizi koruyor.

3-Vitamin-mineral ve antioksidanlar

 Meyve sebze tüketimi cildimizin beslenmesi ve nemlenmesi için çok önemlidir. Cildimize hem su hem gerekli vitamin, mineral ve antioksidanı verebilmemiz için tüketmeyi ihmal etmiyoruz. Özellikle A vitamini, cilt dokularının onarımında gereklidir. Cildi nemlendirici etki göstererek elastikiyetini arttırır.

Kırmızı meyveler gibi antioksidanlar ise cilt dokumuzu besleyen kılcal damarları korur ve kuvvetlendirir, cildin yaşlanmasını geciktirir.

4-Biotin

Deride en etkili B vitamini olan biotin eksikliği saç dökülmesinde, tırnaklarda, deride etkisini gösterir. Bu nedenle biotin içeren besinlerin (yumurta, yulaf, muz, kırmızı et, pirinç gib) tüketimine özen göstermeliyiz.

5-Omega3

Genel sağlığı korumada olduğu gibi cilt sağlığını korumada da omega3 çok önemlidir. Bu sebeple özellikle omega3 yağ asidinden zengin balıkların tüketimine özen göstermeli, haftada en az 2 kez balık tüketmeliyiz.

Cildimizi korumak için uzak durmamız gereken besinler

Paketli gıdalar

Tuzlu, salamura gıdalar (turşu, zeytin, hazır çorbalar, hazır soslar, hazır salçalar)

Yağlı ve şekerli besinler

Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma vs.)

Alkol

Bahsettiğimiz bu 5 maddeyi bugünden itibaren beslenmenize dahil edebilirseniz kendinizi her zamankinden çok daha genç, cildinizi her zamankinden daha canlı hissedeceksiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.