Din gibi dua da evrenseldir. Her kültür ve medeniyette duaya rastlamak mümkün. Hatta dine ilgisiz ve inançsız insanlar arasında bile , dua edenlerin bulunduğu bir gerçek.İçeriği değişmekle beraber benzer durumlar her yerde görülmektedir.

İlkel insan için duanın anlamı, medeni insanın algısından çok farklı değildir. Çeşitli araştırmalar, modern toplumlarda da duanın yaygın bir insan davranışı olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle gençlerin,% 90-95 inin çeşitli sebeplerle devamlı yada ara sıra duaya başvurduklarını ve yarıdan fazlasının da bundan fayda gördüklerini belirttiklerinin bilimsel araştırmalara konu olduğunu söyleyebiliriz.(Hayati HÖKELEKLİ-ergenlik çağı davranışlarına din eğitiminin etkisi –Bursa 1986 c1,syf44)

Konumuzu bir ayet ve hadisle örneklendirelim.

. Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?” (Furkan Suresi, 77)

* Ebu Hureyre(r.a) ‘den rivayetle Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Allah’a duadan daha üstün bir şey yoktur.”(ibn Mace dua 27

Bu durum duanın bir yaratılış gerçeği olduğunu gösterir. Duayı bir manevi ihtiyaç listesi içinde zikretmek herhalde yanlış olmayacaktır. İster ferdi, ister toplumsal olsun dua, kâinatın sessizliği içinde insanoğlunun kendine cevap bulmak için hissettiği derin hasretin bir ifadesidir(Muhammed İKBAL)

İnsanların psikolojik yapılarının köklü bir değişim içinde olmadığı sürece insanın dua ihtiyacı içinde olacağını ifade eden W.James te aslında benzer görüşleri dile getirmiştir.

Bu bakımdan dine sırt çevirerek akılcı ve maddeci bir hayat tarzını benimsemiş ve inanca ihtiyacı olmadığını düşünenlerin bile,olağansütü bir hal karşısında mesela kaza anında bir hastalık sırasında,yada ölümünü hissettiğinde ,hayati, tehlike anlarında yakarışını ifade etmesi aslında yaratılıştaki asli tavrını ortaya koyması bakımından önemsenmelidir(Kuranı kerim-yunus suresi 12-21-23,zümer suresi 49,lokman suresi 32,Enam suresi 63-64,fussilet suresi 49-50 ayetlerine bakılabilir)

Dua ihtiyacının uyanmış olması aslında insanın ruhi varlığının şuur dışı bir tepkisi olarak değerlendirilmiştir. Ve su yüzüne çıkan bir insan davranışıdır.

Duanın psikolojik ve doğal bir terapi yöntemi olarak, her insanın varlığına hediye edilmiş bir nimet olduğunu söylersek sanırım yanılmış olmayız.