‘Koza Levhacılığı’ Geçmişte yapılan ve yapıldığı dönemlerde, özellikle gelinlik çağındaki kızların çeyizlerine yaptıkları, yaptırdıkları, tablo yada en mutlu günlerinin resmini içine yerleştirdikleri, koza çiçeklerle süslenmiş resimlik.

Yapıldığı dönemde, yapan sanatkara, zanaatkara ciddi anlamda gelir kaynağı olmuş bir sanat. Marmara bölgesi, Balıkesir-havran bölgesinde bir dönem ciddi anlamda üretilmiş, neredeyse her genç kız çeyizinde bir veya birkaç Koza Levhası bulundurmuştur. Döneminde 1 teneke zeytin yağ karşılığı yapılan Koza Levhaları, günümüz şartlarında 1500 liradan başlayan fiyatlarla bu sanatla yapılan ürünlere sahip olmakta.

Günümüzde ev dekorasyonlarında kullanılan tablolar ve objeler olarak işlevselliğini sürdürmekte olan, yaşayan, sürekliliğini koruyan bir sanat olarak güncelliğini korumakla kalmayıp, pek çok alanda da değerlendirilmektedir.

Organizasyonlarda, özel gün kutlamasında hediyelik ürün, giyimde aksesuar ve takı olarak karşımıza çıkmakta.

Kullanılan malzeme doğal bir malzeme olduğundan, ortaya çıkan üründe kişiye özel bir üretim olarak şekil almaktadır.

Yalova da bu eşsiz sanatımız, Yalova İl Kültür ve Turizm Müd. tarafından desteklenmekte, Kültür ve Turizm Bakanlığının, unutulmaya yüz tutmuş sanatları destekleme çerçevesinde ücretsiz kursu açılmaktadır.

İpek Kozası sanatını merak eden; sanatseverler İl Kültür Müdürlüğüne kurs için isimlerini yazdırarak bu sanatın eğitimini ücretsiz olarak alabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Kurs sonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü himayesinde sergi yapılarak, yapılan ürünler Yalova Halkının beğenisine sunulmaktadır.

Yalova’nın nerede ise tüm köylerinde 1980’ler öncesi yetiştirilen ipek böcekleri, önemli bir gelir kaynağı idi. Taki 1990’larda ithal ipeğin piyasaya çıkmasına kadar. Bu tarihten sonra 2010’lara kadar yetiştiricilikte inişe geçen ipek kozacılığı, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ciddi destekleri ile tekrar değer kazanmış, günümüzde pek çok girişimciye gelir kaynağı olmuştur.

Organik ürünlere artan talep doğrultusunda, yetiştirilen ürün güzel bir getiri sağlamaktadır.

Bereketli Anadolu toprakları üretime alışmıştır. Üretim yapılmayan toprak çoraklaşır, gönül koyar.

Aşık Veysel’in dediği gibi; “Benim sadık yarim kara topraktır’’

Sadık yar, kendisine emek veren, ilgilenen yarine vefasızlık yapmaz.

Sevgi, Saygı ve Mutlulukla kalın.