İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, 25 Nisan 2019 Perşembe günü, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların geri dönüştürülmesi temalı program gerçekleştirildi. Sofa Veranda kahvaltı ve piknik alanında gerçekleştirilen programda; Müfettiş Hamdi Girgin İlköğretim Okulu’ndan 25 öğrenci bir araya gelip Drama Eğitmeni Gökçe Ayyıldız tarafından ‘Geri Dönüşüm Konulu yaratıcı Drama’ çalışmasıyla çocuklar çeşitli oyunlarla çevre bilinci kazanırdı. Çocuklar; plastik şişe, cam şişe gibi maddeleri, oyun eşliğinde ayrıştırmaları gerektiğini öğrendiler. Ardından, ‘Geri Dönüşüm Parkı ziyaret’ edildi.

    İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’ etkinliğine Vali Muammer Erol, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ümit Yılmaz, Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları İrfan Sakinci, Selçuk Yaman, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Osman Halis Özen, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Bülent Batmaz, Drama Eğitmeni Gökçe Ayyıldız katıldı.

Farklı temalarla tarım ve  çevre bilinci kazandırılıyor

  Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl 4. Sınıf öğrencilerine hayatın merkezinde tarım, tarımın merkezinde çocuk ilkesinden yola çıkarak doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak amaçlanmaktadır. Çocukların tarımla buluşmasını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’ gerçekleştirilmekte ve belirlenen temaya dikkat çekilmek istenmektedir.

  2010 yılında uygulamaya konulan ve sadece Bakanlığımız, eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje, 2014 yılından itibaren yurt genelinde yaygınlaştırılarak, 81 İl Müdürlüğünde ‘Lider Tarım Kampı’ etkinliği ile gerçekleştirilmektedir.

  2016 yılında kamp etkinliği ‘Baklagillerin Beslenmemizdeki Önemi’, 2017 yılından ‘Kırsal Turizm’, 2018 yılında ‘Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi’ kapsamında, ‘Yenilebilir Yabani Bitkiler’ konu temalı gerçekleştirilmiş olup, 2019 yılında gerçekleştirilen kamp programının teması ise ‘Sıfır Atık’ olarak belirlenmiştir.

   Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sistemlerinin önemi, atıkların geri dönüştürülmesi, atık önleme yaklaşımının benimsenmesi konularında, ilimizde üç günlük etkinlik planlanmıştır” açıklamalarını yaptı.

Diğer etkinlikler hazır

  2019 ‘Lider Çocuk Tarım Kampı’ kapsamında, 26 Nisan 2019 Cuma günü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konu uzmanlarınca ‘Sıfır Atık’ konulu eğitim ve sinevizyon ardından, Sıfır Atık konulu yaratıcı drama çakılması, Benoplast Fabrika ziyareti, YAKAB ziyareti gerçekleştirilecek.

  30 Nisan 2019 Salı günü, kampın son günü, etkinliklerin paylaşıldığı film ile öğrenilenler pekiştirilip Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından projelerin tanıtımının yapılacağı ‘Sıfır Atık Proje Sokağı’  çalışması ve öğrencilere katılım belgesi verilmesi ile program son bulacaktır.

Vali Muammer Erol, turizmle ilgili soruları cevaplandırdı

  Vali Muammer Erol, programdan ayrılırken, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Turizm sezonunun yaklaşmasıyla beraber ne tür çalışmalar yapılıyor, önlemler alınıyor mu sorusuna Vali Muammer Erol, “Alınan önlemleri önem sırasına koyarsak, birinci sırada güvenlik önlemlerini koyuyoruz. Eğer 1 milyonun üzerinde insan beklendiği ifade ediliyorsa, güvenliğin ilk sırada bir önlem olması lazım. Muhtemel riskler ile ilgili öngörebildiğimiz ne varsa, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma ile o mevzularda önlem almaya çalışıyoruz.

   Sağlık ve hizmet sektörünün bileşenleri var. Temizlik; temizlik dediğimizde de herkesin öncelikle, sektörde hizmet veren firmaların en küçüğünde en büyüğüne kadar temizliği olmaza olmaz bir mecburiyet olarak çıkarabilecekleri en yüksek standart ve kaliteye nasıl çıkarabiliriz bunun gayreti içinde olmalılar.

  Sonra geriye, bire bir turistimize yerli yabancı hizmet edecek insanlarımızın yapacağı muamele. Bu mevzu etkisizmiş gibi görünüyor; ama diğer çalışmaları taçlandıracak olan da bu. Oraya önem verirse arada kalan eksiklikleri de telafi ederiz. Oraya kadar iyi gelip sonra kötü bir olay yaşarsak problem olur. Gelen turistlere evimize gelen misafir gibi ihtimam gösterirsek Allah’ın izniyle yüzümüzün akıyla çıkarız diye düşünüyorum.

   Armutlu, şehir merkezinden baktığında çok göz önünde olmadığı için oradaki Termal Tesislerin hareketliliğini görmüyoruz. Orada 365 güne yansıyan bir hareketlilik var; ama onun şehrin bütününe yansımasına dönük bir şeylerin yapılması lazımdır diye düşünüyorum” açıklamalarını yaptı.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter