Düzenlenen törene Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Garnizon Komutanı ve Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Ayhan Gedik, Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür ile akademik kadro ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Yalova Üniversitesi'nin tanıtım videosu izlendi.

Prof. Dr. Ali Erbaş'ın Diyanet İşleri Başkanı olarak atanmasının ardından Rektör Vekili olarak görevlendirilen Cengiz Tomar konuşmasına geçen hafta ABD' de trafik kazası geçirerek hayatını kaybeden öğrencilerinin ailesine başsağlığı dileğinde bulunarak başladı.

Yeni akademik yılın hayırlı olması temenni ettiğini belirten Tomar, " Bugün burada şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı görevini devralmış olan Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız olacaktı. Ben de dün yurt dışındaydım. Yurt dışında haberim oldu. Hemen uçağa atlayarak buraya geldim. Sayın Rektörümüz, şu anda Diyanet İşleri Başkanımız, burada olamadığından dolayı çok üzgün olduklarını ifade ettiler. Selam ve sevgilerini ilettiler. Tabii üniversitemizde rektörümüz 3 aydır buradaydı. Bana da sağ olsunlar görev tevdi ettiler.Marmara Üniversitesinden geldim. Bu görevim yarın sonlanacak olsa bile benim için çok önemli tecrübe oldu diye düşünüyorum. Bu açıdan da mutluyum.

"Bunun ne kadar süreceğini de bilmiyorum. Tabii hepinizin malumu olduğu üzere üniversitemizin yapısal sorunları var. Şahsen ben de kendimi çok layık görmüyorum bu işe. Ben Edinburgh Üniversitesinde, İngiltere 'de okudum. Harvard Üniversitesinde hoca olamadım. Türkiye'mizin seçkin kurumları Boğaziçi'nde, ODTÜ 'de, buralarda da hoca olamadım. Belki epey eksik yanım var. Yani Yalova Üniversitesine gelmeyi çok hak etmiyorum belki de ama olsun. Gene de samimiyetle elimden geleni yapacağım. Buraya gelen öğrencilerimizin de bazı sorunlarla karşılaşacağını biliyorum. Elimden geldiğince, görevde olduğum müddetçe öğrencilerimizin sorunlarını çözeceğim" dedi.

İnce'den esprili konuşma, "Bende genel başkan olamadım"

Programda konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Rektör Vekili Cengiz Tomar'a ithafen, "Hocam üzülmeyin, iyi üniversitelerde hoca olamamışsınız. Bu ülkede Pavarotti'yi konservatuara almadık biz sesi yetersiz diye. Hiç canınızı sıkmayın. Bak ben de genel başkan olamadım. Ben moralimi bozuyor muyum? Sen niye bozuyorsun? Yalova'nın kaderi bu demek ki. Hep kaybedenler kulübü olmuş demek" dedi.

İnce,"Dünyayı değiştirenler; itaat edenler değil itiraz edenlerdir"

Gençlere tavsiyelerde bulunan İnce, " Dünyayı değiştirenler; itaat edenler değil itiraz edenlerdir" dedi. İnce konuşmasında,

CHP Yalova Milletvekili İnce ise yaptığı konuşmada gençlere tavsiyede bulundu. İnce, "Gençlere bir tavsiyem olacak. Dünyayı değiştirenler; itaat edenler değil itiraz edenlerdir. Kim itiraz etmişse o değiştirmiştir. Hazreti Peygamber, kurulu düzene itiraz etmiştir, onun için değiştirmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, emperyalizmin pençesine itiraz etmiştir, onun için değiştirmiştir. Dünyaya bakın, sadece bizim milletimize değil. Bu hep böyledir. Gezegenimizde üç önemli değişim var. Tarım, Sanayi ve İletişim ile Bilişim Devrimi'dir. Her devrim kendi ideolojisini doğurmuştur. Tek tanrılı dinler, Tarım Devrimi'nden sonra ortaya çıkmıştır. Milliyetçilik Sanayi Devrimi'nin bir eseridir. Demokrasi de İletişim ve Bilişim Devrimi'nin ideolojisidir. Ne yaparsanız yapın değiştiremezsiniz. Sorgulayan, eleştiren, itiraz eden bir nesil yetiştirmediğimiz sürece bu topraklarda işimiz zor. Ne yaparsan yap. Müfredatı üç kere değiştir, on üç kere değiştir hiç fark etmez. İnternet var. Sen neyi okutursan okut açar interneti bulur, onu okur" ifadelerini kullandı.

İnce, "Olay enerji meselesi"

Myanmar'da Müslümanlara yönelik katliama da değinen İnce, olayların doğru okunması gerektiğini söyledi. İnce, " "Şimdi olayları doğru okumamız lazım. Tarihin içinde hamaset var mı? Var. Tarihin içinde duygularımızı coşturacak milli şuur oluşturacak bazen hamasi sözlere ihtiyaç var mı? Var ama gerçeklere gözünü kapatıp devekuşu gibi gizlenirseniz 1,5 milyarlık Müslüman alemini 14 milyon Musevi yönetir işte böyle. Çünkü doğru okuyamıyorlar. Myanmar 'da bir olaylar oluyor. Ne kadar at gözlüğü ile bakıyorlar olaya. Bunu sorgulayalım dedim. Müslümanları terörist yaptın diye bana çakmaya başladılar. Dediğim şey şudur; olay Budistlerle Müslümanlar arasında bir kavga değildir, olay bu kadar basit değildir. Olay enerji meselesidir. Körfezdeki enerjinin, doğalgazın, diğer kaynakların Çin'e ulaşmasıdır. Çin 'e o kaynakların ulaşmasının en kestirme yolu Birmanya'dır yani Myanmar'dır. Aşağıdan geçerse 5 katı mesafeden geçer. Demek ki Çin'in rakibi Amerika, o enerjiyi ucuz almasını istemiyor. Hamasetle 'Vay Müslümanları kesiyorlar', bu kadar basit değil. Ona sesini çıkarıyorsun da Yemen'de her gün Müslümanların üzerine Suudi bombaları atılıyor da neden sesini çıkarmıyorsun?" diye konuştu.

Yalova Üniversitesi istenilen seviyede değil

Programda konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise, Yalova Üniversitesi'nin istenilen seviyelere ulaşamadığını dile getirerek, kentte görev yapan akademisyenlerin kendilerini şehre ait hissetmeleri gerektiğini vurguladı.

Son olarak kürsüye gelerek konuşmasını gerçekleştiren Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise öğrencilere seslenerek, "Nihayetinde 15 Temmuz gecesi milletimizin gösterdiği fedakarlık onların gösterdiği cesaret vatan, millet, bayrak sevgisiydi. Böyle fertler olun. Bu şekilde yetişin. İleride evlat sahibi olduğunuzda da evlatlarınızı bu şekilde yetiştirin" dedi. ardından düzenlenen kokteyle program sona erdi.