Yalova Üniversitesi Kimya ve Süreç Mühendisliği öğrencileri ‘Proje Tasarım’ konusunu, İngilizce olarak anlattılar.

  Yalova Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztaş’ın da katıldığı sunumda Yalova Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy; “Process Design dersimizin,%30 İngilizce ağırlıklı bir bölümümüz. Process Design dersi kapsamında, öğrencilerimiz çeşitli fabrika tasarımlarına yönelik projeler hazırlıyorlar ve dönem sonunda bundan da not alıyorlar. Bunu her dönem sonunda sunuyorlar. Bugün sözlü sunum olarak 7 projemizin tanıtımı ve 20 poster sunumumuz var. 4. sınıf öğrencileri bu çalışmaları mezuniyet arifesinde yapıyorlar biz de çocukların performansını görmek adına bu şekilde bir organizasyon düzenliyoruz.

  Bu yıl iki dersi birleştirdik. Bu büyüklükte ilk defa bir araya geliyoruz, genelde kendi öğretmenlerinin önünde sunum yapıyorlardı, bu defa bunu hem bölüme yaydık hem de birazcık da kendimizi tanıtır hale getirmek istedik” dedi.

Yücesoy; “Proses Mühendisliği Bölümü olarak Kimya Mühendisiymişiz gibi görünüyor; ama aslında farklıyız”

   Proses Mühendisliği Bölümü olarak Kimya Mühendisiymişiz gibi görünüyor; ama aslında farklıyız. Bizim çocuklarımız, direkt gazetelerde görürsünüz, iş ilanlarında görürsünüz proses mühendisleri aranıyor, bizim çocuklarımız 4 yıllık eğitim neticesinde o işe başvurabilirler yüksek lisans aranmaksızın.

   Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu kendi mesleki alanlarında, özellikle metalürjik proseslerde çalışıyorlar.

  Proses dediğimiz zaman bir ham maddeden bir ürünün oluşmasına kadar başından geçen bütün süreçleri ifade eder. Süreçler toplamıdır. Bu kapsam içerisinde ilaç sanayinde, atık su arıtımı, gıda teknolojisinde, Petro-kimya, deterjan endüstrisinde çalışabilirler.

  Bu bölüm sadece Yalova Üniversitesi’nde var. İlk açıldığımız yıllarda Bilecik Üniversitesi’nde de vardı, ama bir süre sonra kapandı. Bizim ders yelpazemizi yakalayamadılar. Kimya ve Proses Mühendisliği bölümü olarak çok iyi bir hoca alt yapısına sahibiz. Yaklaşık 11 hocamız var. 4 yılı baz aldığımızda 200 öğrencimiz var. Çoğu da işe yerleşti bir kısmı da bizimle beraber yüksek lisans eğitimini tamamlıyorlar.

   Tercih edilen bir bölümüz; ama merkezi sınavla okulumuza yönelen öğrenci azaldı. Bu durumun değişmesi bölüm için iyi olur.

   Yabancı bir üniversitede bizim bölümümüzün fakültesi var. Biz de bu işe yüklendik, bu alanda fakülte olunması için çabalarımız sürüyor.

Yücesoy;”Bizim bölümümüz ve AKKİM birebir örtüşüyor, bir madalyonun iki yüzü gibiyiz”

   Bizim bölümümüz ve AKKİM birebir örtüşüyor, bir madalyonun iki yüzü gibiyiz. Eğitim yönü biziz, endüstri yönü de onlar. Bütün alanlar, sektörler bizde ders olarak veriliyor, seçmeli ders olarak yer alıyor. Bu bir avantaj ve bunun var olandan yüksek bir sinerji oluşturmasını biz çok istedik. Bununla ilgili de çok girişimde bulunduk. KUSİ kapsamında da çeşitli ziyaretlerde, onlar geldi biz gittik. Sağ olsunlar öğrencilerimize staj konusunda müthiş kolaylık sağlıyorlar. Çok fazla öğrenci gidip oralarda staj yapıyor; ama bizim beklentimiz bundan daha fazlası. Ortak projeler yapalım, neticede birimiz eğitim birimiz endüstri olduğu için ortak sinerji öğrencinin lehine sonuçlanabilir. Yapılacak çok şey var, biz bu anlamda biraz daha destek bekliyoruz. YASKİ’ye de çok fazla öğrencimiz staj için gidiyor. Stajlarını, Yeşil Körfez’de yapıyor; ama yine de iş birliği noktasında beklediğimiz düzeyde değil.

  Bizim yıllık 30 makale sayımız var. 5 yıllık faaliyet planında, 119 tane makalemiz olduğunu gördük.

  Kimya aslında pahalı bir iş, bu kadar kimyaya dayalı bölüm açılırken bunun mali desteğinin de düşünülmesi gerekiyor. Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak atandım ve Fen bilimlerinde yapılan tezlerin mümkün olduğunca sanayiye yönelik olması adına bir takım girişimlerde bulunacağız” dedi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter