Yalova Raif Dinç Kök Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene Yalova Vali Vekili Atilla Selami Abban, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun,Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan,Ticaret Odası Başkanı Tahsin Becan, ilçe kaymakamları , belediye başkanları , sivil toplum kuruluş temsilcileri, resmi erkân, öğrenciler, veliler, akademik ve idari personel katıldı.

      İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Yalova Üniversitesi Merkez Yerleşkesi temel atma töreninde yapmış olduğu konuşmanın videosu izlendi.
   Ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Yalova Üniversitesi’nin bugününü ve geleceğini sayılarla ve hedefleriyle belirterek ‘’Yalova Üniversitesi olarak yeni, farklı, öncü konuları gündeme getirip evrensel değerler ışığında sorgulayıcı, katılımcı, araştırmacı, çözümleyici, yapıcı ve yenilikçi bir üniversiteyi kurma hedefindeyiz. Yenilikçi, dinamik ve katılımcı bir vizyon ile öğrenci sayımızı 1500’lerden 9 bin 925 e çıkardık. 2023 hedefimizde ise 23 binlere ulaşma çalışması içerisindeyiz. Yalova Üniversitesi öğrenci faaliyetleri olarak da ülkede ilk 3'e giren bir üniversitedir. Bu çerçevede üniversitemizde 45 öğrenci topluluğu, 13 spor kulübü, aktif üye sayısı bin 700 olan kültür ve sanat ağırlıklı bir üniversiteyiz. 12 farklı devlette 21 farklı üniversite ile etkileşim halindeyiz. Faaliyetlerimiz hızla ilerliyor. Yalova Üniversitesi olarak öncü ve farklı konularla ön plandayız. Kuruluşu tamamlanan ve yakında binası tamamlanacak olan Sanat ve Tasarım Fakültesi'ni de hayata geçireceğiz. 2008 yılında 13 olan akademisyen sayımız bugün 358'e ulaştı. İdari personel sayımız ise 197 oldu" dedi.
       Üniversite olarak ilkleri ön plana çıkardıklarını dile getiren Prof. Dr. Eruslu, "Türkiye'de ilk defa toryum çalıştayını yaptık. Bu yıl da polimer çalıştayını gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Yaşam Üniversitesi ile Çocuk Üniversitelerini de hayata geçireceğiz" dedi.
     Daha sonra söz alan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ‘Mutlu Yalova’da mutlu Üniversite istiyoruz” dedi. Yalova’nın farklı bir kent olduğunu bu nedenle de Yalova Üniversitesinin farklı bir üniversite olması gerektiğini vurgulayan Koçal “ Mutlu Yalova’ya giden yolların taşlarını Yalova Üniversitesiyle birlikte döşemek istiyoruz” dedi.
Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, “Bir zamanlar herkesin beklediği, hayal ettiği üniversitemiz artık bu gün ayakları üzere basar bir hale gelmiştir. Yalova Üniversitesinin faaliyetleri bizlere gurur veriyor. Üniversitelerin ekonomik ve sosyal hayatımıza katkıları tartışılmaz bir gerçektir. Bilgi çağı öyle hızlı ilerliyor ki Yalova Üniversitesi de sahasında iddialı olmak zorunda” dedi.
Yalova Vali Vekili Atilla Selami Abban, “Yalova Üniversitesi kuruluşu itibarı ile eski bir üniversite değil. Ancak çok hızlı gelişerek, çok önemli ataklar yaparak Türkiye’de adından söz ettirecek hale gelmiştir. Yalova konum olarak İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya birer saatlik mesafededir. Bu yüzden ilimiz ve üniversitemiz öğrenciler açısından ve akademik personel açısından cazibe merkezidir” dedi.
Konuşmaların ardından Yalova Üniversitesi Fakültelerini 2013-1014 eğitim döneminde en yüksek puanla tercih eden öğrencilere dizüstü bilgisayar hediye edildi.
Yapmış olduğu başarı çalışma ile Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’den TÜBİTAK Teşvik Ödülü alan Polimer Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Atilla Taşdelen’e ödül verildi.
2013-2014 Akademik Yılı Açılış Dersini vermek üzere kürsüye gelen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rafet Bozdoğan "Yalova Üniversitesi Yerleşkeleri Geçmişi, Bugünü, Geleceği" konulu sunumunu yaptı.