Açılış programında saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sırasıyla Kongre Başkanı Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy, Y.Ü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztaş, Y.Ü Rektör Vekili Prof. Dr. Rafet  Bozdoğan, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner , ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerden gelen katılımcılara hoş geldiniz konuşması yaptı.  Protokol konuşmaları, Türkiye’de Analitik Kimya’nın öncülerinden olan ve halen TUBA(Türkiye Bilimler Akademisi) Kurulu şeref üyesi olarak görev yapan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğan’ın  “Spektrokimyasal Analiz Tekniklerinin Tarihsel Gelişimi ve Geleceği” başlıklı sunumuyla sona erdi.

Açılış etkinliği,  Hasan Demir yönetimindeki  Enstrümantal Türk Müziği Dinletisi ile son bulmuştur.

Söz konusu kongre kapsamında, çeşitli üniversitelerin Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Analitik Kimya programına kayıtlı lisansüstü öğrencileri için, SEM Laboratuar Cihazları Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rehber Türker koordinatörlüğünde, ücretsiz spektroskopi çalıştayı yapılmıştır. 50 kişilik katılımın olduğu çalıştayda çeşitli spektroskopik metodların temel prensipleri ve uygulamaları hakkında bilgi verilmiş ve enstrümantal olarak suda Cu, Sn, Cd, Cr, Mn, Ni, Fe elementlerinin Mikrodalga Plazmalı Atomik Emisyon Spektrofotometresi (MPAES) ile analizi ve analiz verilerinin değerlendirilmesi hususunda uygulamalı eğitim verildi.

150 kişinin katılımıyla gerçekleşen kongre 19 Mayıs 2017 günü, Yürüyen Köşk, Atatürk Köşkü, Geofit Bahçesi ve Arboretum’ a düzenlenecek gezilerin ardından sona erecek.