Yalova Belediye Meclisi Nisan ayı 2. oturumunda gergin anlar yaşandı. Gerginliğin öncesinde yeni komisyon üyeleri seçildi.

Oturum da Belediye Meclisi komisyon üyeleri belirlenirken 2 asil kâtip üyelerin oylamasında, Bilal Kalsın ve Fahrettin Yıldız, Yalova Belediye Meclisi katip üyeleri oldu. Encümen seçiminde ise CHP grubunda Baydur Bilen 13 oy, Adil Ürekli 13 oy, Şerafettin Çelik 12 oy, AK Parti grubunda ise 16 oy, Necmi Soylu 15 oy, 17 oy aldı.

 

İmar Komisyonu üyeleri Cemil Aydın, Serap Türkyılmaz, Muammer Dönmez, A. Barış Eroğlu ve Baydur Bilen olarak belirlendi. Trafik Düzenleme Komisyonu üyeleri, Selçuk Atasoy, Başar Şahin, Fahrettin Yıldız, Ömer Arslan ve Kemalettin Öztürk oldu.

 İsim Komisyonu üyeleri, Başar Şahin, Osman Başgül, Fethiye Avcı, Selma Özçağlayan ve Necmi Soylu isimlerinden oluştu.

Plan-Bütçe Komisyonu ise Adil Ürekli, Resul Morgül, Kasım Avar, Maşallah Erdoğan ve Bilal Kalsın’dan meydana geldi.

 

Kısa bir süre önce CHP’den ihraç edilen Ahmet Yavuz ise Plan-Bütçe Komisyonu’na aday olmak istediğini belirtti.  Bunun üzerine Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, parti disiplin kurulu kararı gereği aday olunamayacağını ifade etti. Başkanvekilliklerine; AK Parti grubundan 1. başkanvekiliğine 17 oy ile Ömer Arslan, 2. başkanvekilliğine ise yine AK Parti grubundan 16 oy ile Serap Türkyılmaz seçildi.

 

Komisyon üyeleri seçimlerinin ardından Başkan Vefa Salman, Valilik ziyareti sebebi ile başkanlığı Ömer Arslan’a devretti. Ardından 2015 yılı faaliyet raporu okundu.

 

CHP Salonu terk etmek istedi

Dilek ve temenniler bölümünde gergin anlar yaşandı. CHP’den ihraç edilen Ahmet Yavuz, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 21. maddesini okumak isteyince, CHP Grup Başkanı Şerafettin Çelik buna itiraz etti. Çelik yaptığı açıklamada, “Dilek ve temenniler kısmında kayıtlara geçmesi için herhangi bir şey okunamaz. Sadece dilek ve temennilerden ibarettir. Bu konu gündem maddesi değildir. Dilek ve temenniler bölümünde dilek ve temennilerde bulunulur. Yanlış yapıyorsunuz. Dilek ve temennilerin sözlük anlamı açıkça ortadadır” diye konuştu. Bunun üzerine CHP’li meclis üyeleri salonu terk etmek isteyince Başkanvekili Ömer Arslan, üyeleri durdurdu.

 

Ahmet Yavuz, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’ni okudu

 

Kısa bir süre önce olaylı bir şekilde CHP’den ihraç edilen Ahmet Yavuz, Meclis Çalışma Yönetmeliği’nin 21. Maddesi’ni okudu. Yavuz, “Ben sadece yönetmelikten bir madde okumak istiyorum. Seçilmiş bir meclis üyesiyim ve dilek ve temenniler hakkımı da kullanmak istiyorum. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 21. Maddesi: komisyonlar, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterilebileceği gibi, üyeler de o partiden aday olabilir. Bizden fazla komisyonda görev almak mümkündür. Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler” şeklinde konuştu.

 

‘Çıkışların ardında beklentiler olabilir’

 

Demokrasinin beşiği, yerel yönetimler olduğunu kaydeden  Faruk Kırtay, “Dünya tarihine mal olmuş yerel demokrasinin uygulanabilir olması gereken bir yerde seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesini şiddetle kınıyorum. Ahmet Yavuz arkadaşımız gibi ben de yasadan aldığım yetki ve güç ile aday olabilirdim. Yasal olarak bunu engelleyici, kısıtlayıcı herhangi bir şey yok. Burada bulunan 31 belediye meclis üyesinin yakasında parti rozeti yok. Bizler buraya gelirken siyasi partilerimizi, ideolojilerimizi kapının arkasında bıraktık. Buradaki temel felsefemiz; Yalova halkına iyi bir şekilde hizmet vermek ve doğruları anlatabilmektir. Üzülerek görüyorum ki; bazı arkadaşlarımız fevri çıkışlar yaptı. Kim bilir? Belki de bu fevri çıkışların ardında gerekçeler, nedenler ve beklentiler olabilir. Bilemiyorum. Seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesini ben kabul edemiyorum. Bizimle ilgili kararlar 15 Nisan’da partimizin Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilecektir”dedi.

 

‘CHP’yi temsil etme yetkileri yok’

Yaşanan tartışmanın ardından son sözü söyleyen Şerafettin Çelik oldu. Çelik, “Mevzuatın 24. maddesi ve 21. maddesi birbirini tamamlayan maddelerdir. Arkadaşımız 21. maddeyi okudu. 21. maddeye göre; okunduğu zaman gerçekten de ortaya bir gasplık çıkar gibi gözüküyor. Aslında öyle değil. 21 maddede komisyonlar her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki sayısının meclis üye tam sayısıyla oranlaması suretiyle olur. Yani AK Parti’nin neden 3, CHP’nin neden 2 üye verdiği buradan anlaşılıyor. Arkadaşımızın dayanağı; üyeler de o partiden aday olabilir. Bugün geldiğimiz noktada arkadaşlarımızın CHP’yi temsil etme yetkisi yoktur. Dolayısıyla bu maddeye göre; seçilme şansları da yoktur. Keşke bunlar yaşanmamış olsaydı ve bu noktaya da gelmemiş olsaydık” şeklinde konuştu.