Geçtiğimiz yıl Ekim ayın da, Sefine Tersanesi'nde törenle denize indirilen Acil Müdahale Gemisi alanında Türkiye’de ilk ve dünya da ki sayılı gemilerden olan Nene Hatun gemisinin  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş arasında atılan karşılıklı imzalarla Sağlık Bakanlığı’na devri  gerçekleşti.

 

Protokol törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürü Osman Nacar, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsam Hatipoğlu, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova İl Sağlık Müdürü Ali Daştan, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili adayı Fikri Demirel  ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende ilk olarak konuşmayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş yaptı. Aytaş; "Bu bizim açımızdan önemli bir protokol çünkü adı üzerinde olan acil müdahale gemisi herhangi bir acil durumda 20 hastayı bünyesinde barındıracak ve bunlarla ilgili sağlık tedavilerinin bir an önce verilmesi gerekecekti.  Bizim gemimiz personeli ile birlikte 45 kişilik yaklaşık 87 metre, 18 metre genişliğinde ve 16 nat hızında. Bu gemi çevre kirliliğine karşı araştırma, 100 metreye kadar dalgıç hizmetleri verebilme özelliğine sahip vurguna karşı gerekli önlemlerin alınabileceği sistem odası olan bir gemi" ifadelerini kullandı.

 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin gemi hastane alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Müezzinoğlu, "Türkiye birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da çok farklı bir noktaya geldi. Ama geldiğimiz nokta sabit kalmamız gereken bir nokta değil. Gitmemiz gereken hedefimiz ve zayıf olan alanlarımızı da güçlendirme gibi bir görevimiz, sorumluluğumuz var. Yaklaşık 1 buçuk yıldır Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile güzel bir hastane gemi projesi üzerinde yoğun çalışmalar yapıyoruz. İstiyoruz ki afet durumlarında, deprem gibi olağanüstü afetlerin olduğu durumlarda bizim her türlü tıbbi müdahaleyi yoğun bakımlarıyla, ameliyathaneleriyle acil cerrahi müdahaleleriyle her türlü sağlık hizmetini sunabilecek yüzen gemi hastanemiz veya hastanelerimiz olsun. Bu anlamda gerek fikri bazda, gerek proje bazında henüz daha dünyada çok daha güçlü altyapının da olmadığını bu süre zarfında gördük. ABD 'de bir tankerin bozularak bir hastane şekline dönüştürüldüğünü gördük. Ama bir sıfır proje gemi hastane şeklinde henüz dünyada yok. Çin ilk çalışmalarını projesini yapıyor. Biz de ilk projemizi hazırlıyoruz. Ama bu işin uygulaması ve pratiği konusunda henüz daha birikim tecrübe altyapımız yeterli değil. Olağanüstü durumlarda heliportu ile hastayı alıp transfer edebilme bu süreç zarfında bize ciddi bir işletme tecrübesini katacaktır. O nedenle bu protokolü önemsiyoruz. Türkiye ambulans helikopterleri, ambulans uçaklarıyla, deniz bot ambulansları, kara ve paletli ambulanslarıyla bu anlamda Dünya'nın acil hizmetleri sunumunda yakaladığı hızı Türkiye'de yakaladı. Birçok ülkenin de önündeyiz. En gelişmiş ülkelerle de yarış edebilecek noktada" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, geminin Sağlık Bakanlığı'na devri için hazırlanan protokolü imzaladılar.

 

 Geminin devri için kurdeleyi kesen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu üniteleri gezerken tansiyonunu ölçtürdü ve ardından geminin yetkilileriyle birlikte gemiyi gezdi. Kaptan kamarasına çıkıp kaptan koltuğuna oturan Müezzinoğlu, “ Nerden nereye”  Türkiye’nin sağlık alanında geldiği noktayı vurguladı.