Dini, dili, ırkı ne olursa olsun insan için en derin anlam taşıyan sözcüğün ‘’emanet’’ olduğuna inanıyorum. Bedenimiz bize emanet.  Annemiz, babamız bize emanet, biz onlara emanetiz. Ailemiz bize emanet, biz ailemize emanetiz.  Komşumuz, arkadaşlarımız bize, biz de onlara emanetiz.

Doğa, canlı ve cansız barındırdığı her şeyiyle bize emanet. Çocuklar biz öğretmenlere emanet, yarınlarımız bu çocuklarımıza emanet.

‘’Emanete ihanet etmeyiniz’’ atasözünün ise emanetin hayatımızdaki önemini bizlere ne güzel hatırlatıyor. Bugün dünyadaki insana ve doğaya ait bütün olumsuz  olaylar, ‘’emanet’’ sözcüğünün anlamını yeterince hayatımıza uygulamadığımızdan kaynaklanmaktadır.

Su bize emanet, ancak emaneti bilinçsizce kullanarak kirletiyoruz. Atmosfer bize emanet, onu da sadece kendimizi düşünerek daha fazla üretim ve daha fazla kazanç adına kirletiyoruz. Hayvanlar bize emanet ancak kendi egolarımız yüzünden nesillerini yok ediyoruz. Üzerinde yaşadığımız Dünya gelecek nesillerimize miras bırakmak üzere bize emanet, ancak onu da sadece kendimizi düşünerek her geçen gün daha yaşanılmaz bir hale getiriyoruz. İşin özü tüm insanlık ve Dünya’nın üzerinde barındırdığı her şey bize emanet.

Emanet sözcüğünün anlamını içselleştirebilsek ve bize yüklediği sorumluluğu yerine getirebilsek, bugün yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden sorun olmaktan çıkacaktır.

Bir yılı aşkın bir süredir yaşadığımız pandemi sürecinde hepimizin birbirimize emanet olduğu bilinciyle hareket edebilseydik, bugün dünyada pandemi diye bir sorun kalmazdı. Hepimizin birbirimize emanet olduğunu unutmadan ‘’emanet’’ sözcüğünün anlamını hayatımıza uygulayabilirsek çocuklarımıza çok daha güvenli ve çok daha yaşanabilir bir Dünya bırakabiliriz.

Zor değil, ben inanıyorum, siz de inanın. Hep birlikte bu zoru kolaya çevirebiliriz. Hepinizi birbirinize emanet ediyorum. Hoşça kalın, sevgiyle kalın.