Akdeniz tipi beslenme popüler diyetler gibi belirli bir programa bağlı kalmayı hedeflemez. Bu beslenme tipi yaşam tarzı değişikliği sonucunda ortaya çıkar ve diyet listesine bağlı olmadığından sürdürülebilirliği çok daha fazladır. İçeriği özetle şu şekildedir; Yüksek miktarda zeytinyağı, meyve ve sebzeler, tam tahıllar, zeytin ve yağlı tohumlar, baklagiller; orta düzeyde balık, tavuk, hindi, yumurta ve süt ürünleri ile; düşük düzeyde kırmızı et ve et ürünleri tüketimi.

Bu beslenme şeklinin doymamış yağ asitlerinden zengin olduğundan, yüksek lif içeriğinden, antioksidan kaynaklara yer verdiğinden başta sinir sistemi olmak üzere sindirim sistemine kadar vücutta birçok olumlu etkisi bulunmuştur.

Akdeniz tipi beslenme modelini uygulamamız için yapmamız gereken ufak değişiklikler şu şekildedir;

  • Tereyağı ve margarin yerine zeytinyağı tüketimi arttırılmalıdır.
  • Kırmızı et tüketimi yerine beyaz etlerden tavuk, balık tüketimi arttırılmalıdır. Protein; kurubaklagil, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi besinlerden sağlanmalıdır
  • Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı öğünlerde sebzelere ara öğünlerde meyvelere yer verilmesi ihmal edilmemelidir.
  • Ekmekte, makarnada beyaz un yerine tam buğday unlu ürünlerin tüketimi önerilmektedir. Aynı şekilde beyaz pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir.
  • Ara öğünlerde ya da gün içerisinde paketli gıda tüketiminden uzak durmak gereklidir. Bunların yerine kuru meyveler, kuru yemişler, sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

Bu beslenme modelinde yasaklı gıda yoktur, yalnızca tüketiminin sınırlandırıldığı gıdalar vardır. Tereyağı, margarin, şeker ve şarküteri ürünleri bunlardan bazılarıdır. Aynı zamanda kırmızı et ve tatlılar ise nadir tüketilmesi gereken besinlerdir.

Tatlandırıcılı ya da asitli içeceklerin tüketilmesi önerilmez, çay kahve tüketilebilir ancak şekersiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Akdeniz diyetinde sağlıklı beslenmede olduğu gibi 3 ana 2-3 ara öğünle beslenmenin desteklenmesi gereklidir. Öğünlerde çok yoğun enerji alınmadığından ara öğünler aksatılmamalıdır.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.