Güneş ışınlarını kullanarak vücudumuzda sentezlediğimiz D vitamini hem vücudumuz hem bağışıklık sistemimiz için çok önemli bir vitamindir. Korona ile savaştığımız bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerektiğini ve vitaminlere önem vermemiz gerektiğini artık biliyoruz.

Bugün bahsedeceğimiz D vitamini diğer vitaminlerden biraz farklı, çünkü diğer vitaminlerin aksine vücudumuz D vitaminini sentezleyebiliyor. Bu özelliğinden dolayı hormon sınıfına da girebileceği halen tartışılmakta olan bir konu. Vücudumuz için elzem olan D vitamini eksikliği birçok hastalığa sebep olabiliyor. Örneğin; astım, Tip 1 diyabet, şizofreni, depresyon, MS, osteoartirit, osteomalasi, rikets ve birçok kanser türünün D vitamini ile ilişkili olduğu yapılan çalışmalarda bizlere söyleniyor.

Koronavirüs ve bağışıklık

Hastalıklara karşı direnç sağlayan D vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirmede de önemli role sahip. Bu şekilde vücudun direncini arttırıyor ve dışarıdan gelecek enfeksiyonlara karşı vücudumuzun korunmasına yardımcı oluyor.

Koronavirüs ve solunum sıkıntısı

D vitamini eksikliğinin bizleri solunum yolu hastalıklarına karşı daha savunmasız hale getirdiği yapılan çalışmalarla ispatlanmış. Bu sebeple özellikle şu dönemde yeterli D vitamini aldığımızdan emin olmalıyız.

Hangi besinler D vitamini içerir?

Yumurta, karaciğer, mantar ve somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar D vitamini içeren besinler arasındadır. Fakat bunların hiçbiri zengin kaynaklar değildir. Yani günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek çok güçtür.

Temel kaynağımız güneş ışığıdır

Mecbur kalmadığımız sürece evden çıkmadığımız bu dönemde eğer balkonunuz varsa her gün 15-20 dakika kadar balkonda güneşlenerek D vitamini ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.