Evet, son derece hasta bir dönemdeyiz ve gerçek anlamda bir ‘’pandemi’’ durumunun içindeyiz. Yani ‘’küresel salgın’’. Önüne geçilemez, engellenemez bir salgın hem de.

Bu oldu, gerçekten. 2020 yılında, modern tıp çağında, büyük bir virüs salgını ile karşı karşıyayız. Peki bu salgınla savaşmaya modern tıbbın sağlık sistemi yetiyor mu, yetecek mi? Ne yazık ki, hayır. Bununla savaşmak ve bunu yenmek söz konusu değil. Bunlar korkutmak için değil, durumun ciddiyetini anlamamız için kurulmuş cümleler.

Yapılabilecek en doğru şey ise ‘’EvdeKal’’mak. Uzmanlar, sosyal medya, siyasiler, biz sağlıkçılar sürekli ulaşabildiğimiz her kanaldan söylüyor ve uyarıyoruz.

Peki, evde kalmanın sebebini, gerçek anlamını biliyor muyuz? Dünyada şimdiye kadar ki yaşananlar göz önüne alındığında, bu virüsü %75-80 ‘imiz er yada geç, bütün önlemlere uysak dahi vücudumuza alacağız ve yaş, ek hastalıklar, bağışıklık sistemimiz göz önüne alınarak çoğumuz çok hafif bir şekilde semptomsuz atlatacağız. Son görüşler virüsün oluşturduğu hastalığın 4 evresi olduğu yönünde. Evre 0, hiçbir semptomun görülmediği dönem. Evre 1 hastalığın gribal bir enfeksiyon gibi geçirildiği dönem. Evre 4 ise ciddi pnömoni yani yoğun bakım ihtiyacı ve solunum desteği gerektirecek kadar hasta olmak anlamına geldiği dönem.

İşte evde kalmanın önemi, evre 0 ve 1 de olup hasta olmadığımız ama taşıyıcı olduğumuz zamanlar dışarıda bulunarak, ileri yaşlı ve kronik hastalığı (Diyabet, Hipertansiyon, Kalp rahatsızlıkları gibi ) bulunan insanlara bulaştırarak onları evre 4 hasta yapmayı geciktirmek, yayılımın hızını azaltmak ve sağlık sistemi çökmeden gereken herkese, gerekli tedaviyi zamana yayarak uygulayabilmek.

Bu süreçte fiziksel sağlığımıza dikkat ettiğimiz gibi, psikolojik sağlığımıza da son derece önem vermeliyiz. Sürekli korku, kaygı, stres bizi virüsün hastalığına değil ama belki de daha tehlikeli psikiyatrik hastalıklara sürükleyecektir. O yüzden aile ilişkilerimize sıkı sıkı tutunmalı, evdeki vakitlerimizi de bugünlerin geçeceğine inanarak kendimizi geliştirme anlamındaki aktivitelerle doldurmaya çalışmak en mantıklısı gibi duruyor. Lütfen, bu zor günlerde bir hekim olarak bütün sağlıkçı meslektaşlarım adına, hepimizi sağduyuya davet ediyorum ve bu salgının önünde sizler için ön safta bekleyip savaşan, kendisinin ve ailesinin sağlığını geri plana atan sağlık neferlerini sadece alkışlayarak değil, işleri başındayken saygı duyup işlerini yapmalarına izin vererek desteklemenizi rica ediyorum. Evde ve sağlıklı kaldığımız günler diliyorum.