Başımızın belası haline gelen koronavirüs, ülkemize gelmesinden itibaren bazı önlemler alınmış ve yetkililer virüsün önlenmesi, zararının en düşük seviyede atlatılması için önerilerde bulunmuştur. Bu önerilerin en önemlisi sayılabilecek olan 'evinde kal' çağrısına uyulmadığı görülmüştür. Vatandaşlara her fırsatta evinde kal çağrısı yapılmış fakat yapılan çağrılar karşılığını bulamamıştır. İnsanlar işi olmadığı halde dışarı çıkmış, güneşi gören sahillere akın etmiştir. Kafe, çay ocağı gibi mekanların kapalı olmasından dolayı parklar tıklım tıklım dolmuştur. Görülmüştür ki yapılan 'evinde kal' önerisi boşa çıkmıştır. Geç alınmış bir karar ile beklenen genelge ortaya çıkmış ve söz konusu genelge ile ikametinden keyfiyeti ile dışarı çıkan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara idari para cezası getirilmiştir.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede ''Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, İl Valileri tarafından, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve Umuma Hıfzısıhha Kanunun 27. ve 72. maddesi kapsamında; 21.03.2020 tarihi saat 24.00’den sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile anılan kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklanması amacıyla gerekli kararların ivedilikle alınması gerekmektedir.'' ifadeleri yer almaktadır.

Kendilerini sağlık anlamında çok ileride gören Avrupa'da özellikle İtalya'da dışarı çıkma yasağı geç alınmış ve bunun sonucu olarak her gün yüzlerce kişi koronavirüs yüzünden hayatını yitirmiştir ve yitirmektedir. Vatandaşların ikametlerinden çıkma yasağı geç alınmış karar olmakla birlikte yasak genişletilmeli tüm bireylere ve tüm yurda yayılmalıdır. Sadece yetkilileri dinleyerek ve söyleyecekleri önlemleri uygulayarak yenebileceğimiz virüs hafife alınmamalı ve uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar dikkate alınmalıdır.