Sonbaharın başlangıcı olan eylül ayına girmiş bulunuyoruz. Bu hafta eylül ayında tüketebileceğimiz leziz meyvelerin içeriğinden söz etmek istiyorum. Meyve tüketimi vücudumuz için olmazsa olmazdır. Meyveler başlıca vitamin mineral kaynaklarımızdır. Lütfen günde 2 porsiyon meyve tüketimine özen gösterin. Ancak içeriğinde bulunan fruktoz şekeri dolayısıyla porsiyon miktarını arttırdığımızda kilo artışıyla karşılaşabiliriz.

Elma; Elmayı posası (kabuğu) ile birlikte tüketmek bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalori içeriği düşük olduğu ve uzun süre tokluk sağladığı için kilo vermeye yardımcı olur. Isırarak tüketildiğinde ise dişleri temizler. Diş etlerimizi güçlendirir. Kan şekeri kontrolünde etkilidir. 1 Porsiyon elma: 1 orta boydur.

Şeftali; Lif açısından oldukça zengindir. Potasyum mineralinden oldukça zengindir. Yüksek miktarda A vitamininin öncü maddesi olan beta- karoten içerir. Göz sağlığında ve kansere karşı savaşmada etkilidir. 1 Porsiyon şeftali: 1 orta boydur.

Kavun; A, B, C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Potasyum ve magnezyum kaynağıdır bu nedenle kalp dostudur. Lif kaynağıdır, barsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. 1 Porsiyon Kavun: 1 ay dilimi kadardır.

Karpuz; Yaz meyvesi denince akla ilk gelen meyve karpuzun yaklaşık %90’ı sudan oluşur. İçeriğinde bolca A ve C vitaminlerini bulundurur. Sıcak aylarda serinlemek ve tatlı isteğimizi bastırabilmek için tüketebileceğimiz iyi bir alternatiftir. 1 Porsiyon Karpuz: 1 ince ay dilimi kadardır.

İncir; İncir kan basıncının dengelenmesini sağlayan potasyum mineralinden zengindir. İncir çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Kalsiyum ve magnezyumdan zengin olan incir kemik sağlığımızı destekler. 1 porsiyon incir: 1 orta boy incir kadardır.

Mürdüm eriği; Demir emilimi için gerekli olan C vitamini, A vitaminin, riboflavin (B vitamini) ve potasyuma sahiptir. Kuvvetli bir antioksidan olan mürdüm eriği idrar söktürücüdür. Düzenli tüketilmesi halinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlendirir. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde sindirimini düzenlemeye yardımcıdır.