Türkiye Futbol Federasyonu 2008-2009 sezonunda devrim niteliğinde bir değişim yaparak amatör, profesyonel yaş gruplarının birlikte yerelde oynamalarını iptal etmişti.

Profesyonel ve amatör müsabakaları yerelde amatörler, amatörler ile profesyoneller de, profesyonel altyapı takımlarıyla deplasmanlı kendi içlerinde oynanması kararlaştırılmıştı.

Bu sezondan günümüze kadar amatör yaş grupları yerelde kendi aralarında müsabakalar yaparak, yerel ASKF’lerin organizasyonu ve hazırladıkları statüleri ve şehir kotasına göre başarılı olanlar Türkiye Şampiyonasına gidiyorlar.

Profesyonel takımların Altyapılarında yaş U14’den başlayarak U19’a kadar, TFF organizasyonu ile yıllar içinde ligler, değişik biçimler ve isimler alarak, günümüze kadar şampiyonluk ve skor odaklı verimsiz bir şekilde geldi.

Bir türlü gerekli denetim ve takipler yapılarak, istenilen futbolcu yetiştirme hedefine varılamamış, üst profesyonel ligler yabancı oyuncu ile doldurulmuştur. Ve hala radikal bir revizyon yapılmadan devam ettirilmektedir.

Amatör ve profesyonel alt yapıların kendi statülerinde denk liglerde oynamaya başlamaları gelişimsel olarak iyi bir görüntü gibi görünse de, burada TFF kendi organizasyonu olan, adı süreçte değişikliklere uğrayan son şekil olarak Gençlik Geliştirme Ligleri adı altında oynatılan liglerin tartışılsa da, antrenörüne yapılan eğitim kalitesi, ligine yapılan ekonomik ve gelişimsel yatırım ve konfor, maalesef ASKF organizasyonu olan amatör yaş gruplarına yapılmayıp, Allah’a emanet bir şekilde amatör kulüp yöneticilerin inisiyatifine bırakılmıştır.

Böylelikle yetersiz, verimsiz, denetimsiz, ekonomik sıkıntılar içerisinde bir amatör altyapı işleyişi ortaya çıkmıştır.

Asıl futbolun temeli olan amatörlere, TFF tarafından sosyal, ekonomik, eğitimsel, eğitimci, tesis, gibi, anlamında verimli istenilen katkı ve düzenleme yapılmayarak adeta kaderlerine terk edilmiştir. Bu durum, amatörlerin ve çocuklarımızın çok zor ve düşük kaliteli futbol eğitimi almalarına ve yetersiz gelişmelerine sebep olmuştur.

TFF’nin organizasyonu olan Gençlik Geliştirme Liglerinde oynayanlar, bu vatanın gençleri de, ASKF’lerin yerellerde organize edip oynattığı amatör gençler, bu vatanın çocuğu değiller mider?

Demeden de edemiyoruz maalesef...

Futbol Altyapılarında temel olan 14 yaş altını, çocuk ve genç geliştirme evreleri olarak tanzim edip, amatör takımları bu alana yönlendirmek ve heveslendirmek için ne yapılabilir? Ekonomik, eğitim, tesis, her anlamda yapılandırarak, yerel sportif ve merkez birimler ile de denetim yapılarak, amatör takımları çağdaş normlarda geliştirmeliyiz.

Bu işleyişten yeterlilik düzeyleri oluşan ve gelişime açık olan oyuncuları profesyonel takımların 15 yaş ve üstündeki Gençlik Geliştirme Liglerine gitmelerini sağlayıp, alt sekmende olanları da amatör takımların üst yaş takımlarında oynamalarını sağlamalıyız.

Amatör takımları bulan, keşfeden, temel futbol ve sosyal donatıları eğiten-öğreten duruma getirmeliyiz.

Profesyonel altyapılarında geliştiren ve futbolcu yapan yapılar haline getirmek futbolumuzun kurtuluşu olacaktır.

TFF’nin bu konuda plan program ve hayata geçen projeler üreterek, yatırım yapması da Türk futbolu açısından olmazsa olmazdır.

Yıllardır bu işleyişin gitmediği ve faydalı olmadığı anlaşılmıştır. Özellikle pandemi döneminde zor günler geçiren Amatör takımlarımızın oyuncularına, çalışanlarına ve teknik heyetinde görev alanlarına mutlaka çözüm bulmak için caba göstermeliyiz.