31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli Seçimler öncesi partilerde aday adaylık başvuru süreci başladı.

  Siyasi Partisi’nden belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclis üyeliği başvurularında bulunan yüzlerce aday adayı;  partilerinin il ve ilçe başkanlıklarına yaptıkları müracaatlarla aday adaylık başvurularını yaparlarken, kimi aday 3-5, kimi aday adayı tek başına, kimi aday ise, eş, dost, akraba ve kimisi de bir basın ordusuyla aday adaylığını kamuoyu önünde duyurdu. 

  Aday adaylık başvuruları sırasında ve sonrasında hemen hemen her aday adayı elini cebine götürmek zorunda. Kimisi onlarca araçla açıklamanın yapılacağı il veya ilçe başkanlığına insan taşıyabiliyorsa, kimi aday adayı, il ve ilçe başkanlıklarına şirin ve güçlü görünmek için binlerce TL’lik bağışlarda bulunu biliyorsa, kimi aday adayları da, aday olmak için birçok masrafı göze alıyorsa, basın mensupları da seçim süreci boyunca yaptığı hizmet ve emeğin karşılığını almalıdır. 

  İş, bu aday adaylarının haber yapılmalarına gelince, gazeteci olsun olmasın, kayıt dışı gazetecilik mesleğini icra etsin etmesin, birçok medya mensubu bu şaşalı, süslü ve püslü aday adaylık başvurularına davet ediliyor. Yapılan müracaatları haber yapan medya mensuplarının, ‘Tanıtım için bir iki aylık çalışma’ teklifine sıra gelince, bu aday adayların çoğu 90 değil 180 derece kıvırmaya başlıyorlar.

  ‘Beni herkes tanıyor, tanıtıma gerek yok’ diyen mi, ‘Benim gazete, radyo, haber siteleri ve televizyonlarla tanıtıma ihtiyacım yok’ diyen mi, ‘1000 adet broşür bastırdım, bu bana yeter’ diyen mi, ‘Sosyal medya’dan tanıtımımı kendim yapıyorum, neden harcama yapayım’ diyen mi, ‘Aday olunca, çalışmalara başlarız’ deyip de hem kendilerini, hem de basın mensuplarını uyutmaya çalışan birçok aday adayı ile karşılaşıyoruz.

  Bedava yapılan haberler için davetler yapan, belediye yönetmeye talip belediye başkan adayları, belediyelerin meclisinde kentin sorunlarının çözümü için aday adayı olan belediye meclis üyeleri, Yalova’nın köylerine hizmet götürmek için aday adaylık başvuruları yapan il genel meclis aday adayları, ekonomik özgürlüğünüz yoksa, teşkilatlarınıza, vatandaşa, seçmen kesimine siz kendinizi nasıl ispatlayacaksınız. Sırf reklam olsun diye, iktidar partisinden ileriki günler için mevki ve makam alırım düşüncesiyle de aday adayı olmayın.

  Gazetecilik mesleğini, büyük gayretler göstererek yapan meslektaşlarımızın emeklerine saygı duyun. Gazetelerinde sizlere yer veren, haber sitelerinde, radyolarında ve televizyonlarında sizlere yer ayıran basın mensuplarını aptal yerine koymayın.

  Herhangi bir mevkii ve makama aday adayı olanlar, medya mensupları da, herhangi bir ticari işletme gibi; kira, elektrik, doğalgaz, su, vergi, mazot, SKK, Bağ-Kur, kağıt, kalıp, personel gibi bir çok ihtiyaçlarını; gazete satışı, reklam ve ilan gelirleriyle karşıladıklarını unutmayın.

  Bir yandan da kamu görevi yapan gazetecilerin doğru, objektif, hızlı habercilik yapmalarını sağlayacak desteği; halk olarak, iş dünyası, siyasetçi, bürokrat, meslek odaları ve STK’ lar olarak destek vermelisiniz.

  Objektifliğini kaybetmiş, şantajla, tehditle, iftirayla günlük hayatımızın içine girmeye çalışan bu tür yayınların çoğalmaması için, Basın Ahlak Kurulları çerçevesinde yayın yapan tüm medya kuruluşlarının yanında olun, destek olun, emeklerine saygılı olun ki basın yaşasın.

  Unutmayın, yaşatırsanız o zaman mutlu ve huzurlu yaşarsınız…