Geçen hafta sonu “24 Kasım Öğretmenler Günü “ çeşitli etkinlik ve programlarla kutlandı. Bu gün benim için çok anlamlı.Öncelikle eşim olmak üzere baş tacı kıymetli öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum. Halen hayatta olan ilkokul öğretmenim, Ortaokulda, lisede derken yüksek öğrenimimde pek çok öğretmen ve öğretim görevlisinin emeği geçmiştir yaşamımda. 1974 yılında anaokuluna başladığım gün o kadar taze ki belleğimde. İlkokul, ortaokul ve lise sıralarından sonra yüksek öğrenim derken hayat su gibi akıp gidiyor. Hayatımızda anne babamızdan sonra en çok emeği geçen ve üzerimizde hakkı olan öğretmenlerimiz bizim için çok önemli. Bir güne bu minnettarlık ve saygıyı sığdırmak aslında mümkün değil ama yinede eski öğretmenlerin hatırlanması, onların gönüllerinin alınması açısından da bir fırsat.
Bunun yanında halen görevde olan öğretmenlerimiz açısından mesleki problemlerinin daha ayrıntılı ele alınması, özlük ve ekonomik yönden durumlarının değerlendirilmesi, daha iyi eğitim öğretim verebilmeleri için nasıl bir yol haritasının gerekliliği üzerinde kafa yorulması gereken gündür bu günler. Kolay değil, yaşamın çarkı arasından sıyrılıp gencecik beyinlere iyiyi, doğruyu, kısacası “İyi insan olmayı “ öğretmek, örnek olmak ve buna bilim ve teknolojik verileri ekleyip çağın gerektirdiği en ideal insanı yetiştirmek. Bunca dışsal faktör belirleyici iken öğretmenin işi gerçekten zor. Yarış atı gibi sadece ve sadece her şeyin sonuca odaklanmış olarak görüldüğü günümüzde kaçırdığımız çok şey var. Sınav kazanmak başarı değildir. Sınav bir araçtır. Uzun soluklu yolda merdiven basamaklarından biridir. Bu basamaklar elbette teker teker çıkılacaktır ama amaç daha iyi, müreffeh yaşamaksa toplum olarak bireysel çıkarların ön plana çıkmaması gereklidir. Birey toplum için varolmalıdır. “Bu topluma neler verebilirim” diyebilmelidir. İşte burada topluma belki de en verici olan, yetişmiş bireylerin kazandırılmasında , eğitim camiamızın tüm kademelerindeki öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz ile hedefe ulaşabiliriz. Kalkınmış ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye hedefinin baş rol oyuncusu öğretmenlerimizdir.
Öğretmenlerimiz her yönüyle ne kadar donanımlı ve sadece eğitim derdi olursa o kadar başarıya ulaşacaktır. Bir öğretmen maaşı milletvekili maaşından daha az olmamalı. Bir öğretmen emekli olunca emekli ikramiyesi ile bir ev alabilmeli. Ekonomik sıkıntısı olmayan öğretmen daha verimli olacaktır. Her sınıfta akıllı tahta ile, internete dayalı eğitim ile tekno sınıflardan yine geçmişte olduğu gibi çağın önderleri ülkemizden çıkacaktır. Bu milletin bağrındaki bilim adamlarını ve liderlerini yetiştiren öğretmenlerimizin güncel problemleri çözümlenmeye çalışılırken uzun dönemde öğretmenliğin toplum önderi konumuna getirilmesi gereklidir.
“Hayat Rehberi“ öğretmenlerimizin daha verimli olabilmeleri için gereken fedakarlık ne ise yapılmalıdır. Çünkü günümüzde ülkemizin karşılaştığı problemlerin çözümü eğer eğitimde yatıyor diyorsak eğitim lokomotif olarak görülmeli ve ona göre planlamalar yapılmalıdır. Günün gerçekleri ile belki de uyuşmayacağını düşünenler olabilir ama amaç günü kurtarmak değil, geleceği şekillendirmek ise gelecek de ancak öğretmenlerimiz ile şekillenecektir. En küçük köyümüzden mega kentlerimize kadar “ Eğitim Şuraları” güncel hayatın gerçekleri ile yüzleştirilerek her bir bireyin daha iyi eğitim nasıl olur sorunsalını aşabilmek için yapabileceğimiz pek çok şeyin olduğunu görebilmesiyle zaten problem aşılmış olacaktır. Okullarımıza , öğretmenlerimize ne kadar sahip çıkarsak, okullarımızı kendi evlerimizden daha öncelikli görürsek o zaman işte belki de globalleşen dünyanın lider ülkesi oluruz.
Başarı eğitime daha fazla sahip çıkılmakla, eğitim de öğretmenlerimize sahip çıkılmakla sağlanabilir. Sayın Milli Eğitim Bakanımızın getirdiği yeni vizyonu ve yaklaşımı da destekliyorum. Başarılı çalışmalarının devam edeceğine olan inancım sonsuz. Şehit edilen ve vefat eden öğretmenlerimizi saygıyla anarken tüm öğretmenlerimizin tekrar “ 24 Kasım Öğretmenler Günü” ‘ nü kutluyor saygılarımı sunuyorum.

Geleceğimiz sizlerle emin ellerde.İyi ki varsınız...