1. Günde en az 2,5 litre SU için.

Su hayatımızın vazgeçilmezidir. Güne başlarken içtiğimiz suyla tüm gece çalışan organlarımızın ihtiyacını karşılar, vücudumuzu ayıltırız. Susuz kalan bir vücudun doğru çalışmasını bekleyemeyiz. Özellikle sıcak havalarda vücudun terle kaybettiği suyu geri kazanması gerekir. Bu nedenle hele ki yaz mevsiminde en az 10-12 bardak suyu gün içinde tüketmeye özen göstermeliyiz. Eğer içemiyorsak suyumuzu limon/ maydanoz/ çubuk tarçın/ nane yaprağı gibi aromalarla lezzetlendirebiliriz.

  1. Ara öğünlere yer verin.

Gün içerisinde öğünlerimizi sıklaştırarak az az sık sık metabolizmayı sürekli çalışır halde tutabiliriz. Sağlıklı tercihlerle tükettiğimiz 2-3 ana öğüne ek olarak 2-3 ara öğün ile bunu gerçekleştirebiliriz. Uzun süreli açlık; bitkinliğe ve kan şekerinde dengesizliklere sebep olacaktır. Özellikle tempolu günlerde verimi arttırmak için sağlıklı ara öğünleri atlamamalıyız. Ara öğün tercihlerimizi yağlı tohumlar, kuru ya da taze meyveler, süt- yoğurt- kefir grubundan yapabiliriz.

  1. Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketin.

Sebze meyveler içeriğindeki lif sayesinde uzun süreli tokluk sağlar, aynı zamanda barsak hareketlerini düzenlerler. İçeriğindeki bolca vitamin mineral sayesinde ihtiyacımız olan değerleri karşılamamızı sağlarlar bu nedenler öğünlerimizden sebzeleri ara öğünlerimizden meyveleri eksik etmemeliyiz.

  1. Hareket edin!

Hareket metabolizmanın bir diğer anahtarıdır yani kilo vermemizde önemli faktörlerden biridir. Sıcak günlerde hareket etmek oldukça zor olabiliyor. Düzenli olarak evde yapacağımız egzersiz hareketleriyle ya da akşam saatlerinde yapacağımız 30 dakikalık tempolu yürüyüşlerle vücudumuzu ve metabolizmamızı harekete geçirebilir kilo vermeyi daha sağlıklı şekilde hedefleyebiliriz.

  1. Düzenli uyumaya gayret edin!

Gece geç saatlere kadar oturup sabahları erkenden uyanmak hem gün içerisinde alınan kaloriyi arttırarak kilo artışına hem uyku esnasında salınan hormon dengesinde bozukluklara sebep olur. Özellikle büyüme hormonu gelişim çağındaki çocuklarda çok önemlidir. Bu nedenle günlük 6 saatten az ve 10 saatten fazla uyumamalıyız. Uyuma ve uyanma saatlerimiz düzenli olduğunda vücudumuz bunu bir alışkanlık haline getirecektir ve uyanma saati geldiğinde metabolizma hızlanmaya başlayacaktır.

Bahsettiğimiz bu 5 maddeyi bugünden itibaren yaşantınıza dahil ederek hedeflerinize ulaşmak için başlangıç yapabilirsiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.