Katılımcılık ilkesi benimsenerek hazırlanan ve Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara Bölge Planı, kamuoyunun fikir ve görüşlerini beklemektedir.

Doğu Marmara Bölge Planı hazırlık çalışmaları Ulusal Kalkınma Planı ile eşgüdüm içerisinde ve alt ölçekli planları yönlendirici nitelikte olmak üzere MARKA koordinasyonunda geçtiğimiz yıl başlatılmıştı.

Faaliyete geçirilen www.dogumarmarabolgeplani.gov.tr internet sitesi üzerinden anketlerle ve proje önerileriyle bölge planı ve bölgesel inovasyon stratejisine fikir toplanmaktadır, bölgesel göstergeler yayınlanarak bölgenin kalkınmışlık durumu irdelenmektedir. Bunun yanı sıra internet sitesinden bölge üzerine yapılmış olan sektörel ve tematik araştırma ve analizler yayınlanmaktadır.

Doğu Marmara 2014-2023 Bölge Planı birinci taslağı www.marka.org.tr adresinde yayınlanmaktadır. Yayınlanmakta olan Bölge Planı, aynı zamanda 2014-2023 yılları arasındaki MARKA mali desteklerine de altlık teşkil edecek.

Süreçte Nasıl Yer Alınır?

Bölge Planı Taslağı’na dair görüşü olanlar, Bölge Planı’nın Facebook ve Twitter adreslerinden fikirlerini ve düşüncelerini  paylaşabilecekler.  Doğu Marmara Bölge Planı için fikir ve düşüncülerini paylaşmak isteyenler Bölge Planı’nın www.dogumarmarabolgeplani.gov.tr internet sitesinden www.facebook.com/dogumarmara2023 facebook adresinden, @DoguMarmara2023 twitter adresinden ve [email protected] mail adresinden paylaşabilirler.

Yapılacak olan değerlendirmelerin ardından önerilerinin faydalı olacağı düşünülen fikir sahipleri MARKA tarafından projelerini daha detaylı açıklamak ve süreçte daha aktif rol oynamak üzere davet edilerek yüz yüze görüşmeler yapılacak

Bölge Planı Nedir?

3194 sayılı imar kanununun 8.maddesinde tanımlanmış olan Bölge Planı; ulusal düzeyde üretilen politika, plan ve stratejiler ile bölgesel ve yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasındaki ilişkiyi belirlemek; kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek; bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak; kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak; yerel potansiyeli harekete geçirmek ve bölgesel program ve projelere temel oluşturmak üzere hazırlanan, bölgesel düzeyde sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini ve yerleşmelerin gelişme potansiyelini belirleyen plandır.