Haber/Abdullah Bozkurt

Basın mensuplarına yönelik açılış konuşması yapan Başkan Ümit Yalçın, Yalova GARDEN A.Ş. hakkında kısa bir bilgilendirmenin ardın, saksılı bitki ve ağaç üretimi yapılmayan atıl vaziyette ki arazilerde, hayata geçirilecek olan projelerinden bahsetti.

Başkan Ümit Yalçın ve Başkan Yardımcısı Abdullah Okul yaptıkları açıklamalarda ‘’TİGEM’den 29 yıllığına kiraladığımız bu arazilerden, tüm Yalova ve Marmara Bölge insanın faydalanmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştular.

Okul, ‘’Kafamıza göre iş yapamıyoruz’’

Yalova GARDEN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Okul, “TİGEM’in Türkiye’de 38 adet arazisi var. Yalova’daki arazi TİGEM’in en küçük arazisi. Bu arazinin birkaç farklı özelliği var. Diğer 17 araziyi bir şekilde sermaye grubu kiraladı. Yalova’daki arazi TİGEM tarihinde ilk kez o ilin esnafı, 39 kişi ile 2021 yılında kümeleşerek, ilk defa çiçekçilik olarak kiralandı. İçeride taahhüt ettiğimiz yatırımın 10-15 kat fazlasını, taahhüt personelin 3-5 kat fazlasını gerçekleştirdik. İçinde bulunduğumuz idare alanı yaklaşık 40 dönüm. Elma bahçesi dediğimiz lojmanların olduğu alan, tapuda elma bahçesi olarak görünüyor. Biz araziyi alırken elmalar kurumuştu. Bize diyorlar ki, ‘elma ağaçlarını söktünüz’ buradaki çam ağaçları bile bize zimmetli.

Bizim TİGEM’e sormadan yapacağımız herhangi bir işlem zaten sözleşme fes maddesidir. Biz bunların hiçbirini zaten kendi kafamıza göre yapamıyoruz. Elma bahçesi 38 dönüm, onun da 6 dönümü lojman alanı. Burası Atatürk’ün mirası olarak bilinen bir arazi” açıklaması yaptı.

Okul, “Amacımız para kazanmak değil”

Başkan Yardımcısı Okul, “Yalova, yatırım önceliği olan bir yer değil. GARDEN A.Ş. ortakları, 29 yıllığına TİGEM’den kiraladığı bu alanı, 7-8 yıldır sürekli yatırım yapıyorlar.

Lojmanların olduğu alanda izinleri alınarak yapılacak olan projelerden, para kazanma anlamında hiçbir şey hesap etmedik.

GARDEN A.Ş.’nin ekonomisi, kendini besleyecek hale anca gelebildi. Buraya yapmak istediğimiz proje 60-70 milyon TL civarındadır. GARDEN A.Ş. olarak o kadar gücümüz yok. Yapılmakta olan çalışmalar hakkında çok şikâyetler geldi bize.

TİGEM, bizden arazi için güvenlik tedbirlerini almamızı istedi. Biz, lojmanların olduğu alanda sadece ağaçları budadık. Bunların izinleri, TİGEM’den alınıyor. Biz yapılacak olan projenin görsellerini billboardlara asacağız vatandaşlarımızı bilgilendirmek için.

Şimdi 60 cm yüksekliğinde bir beton duvar üzerine, çok kibar bir çit yapılacak. Arazinin hem güvenliği için, hem de burada; etkinlik, festival alanı olsun diyoruz.

Etrafını ağaçlandıracağız, yapabilirsek eğer içerideki 3 lojman binasını kafe ve restorana çeviriyoruz.  Çocukların eğlenebileceği park tarzı alan dışında, 20 dönüm alan duracak. GARDEN A.Ş.’nin maddi durumu iyi olduğu sürece bu proje böyle devam edecek. Durumumuz iyi olursa, 2030’a yaydığımız projeyi 2025’te bitiririz. Birinci hedefimiz kent ile burayı ortak alan olarak kullanmak. Para kazanmak değil, bunu göreceksiniz.”

Okul, “Yalova’nın perakendeye ihtiyacı var”

Başkan Yardımcısı Okul, “Biz çiçeği toptan satıyoruz. Ama Yalova’nın bir perakende satış noktasına ihtiyacı var. Belki burada 100 metrekare alanda bir perakende satış yeri olacak. Ama 30 tane satış noktası olmayacak. Kentin isteğine göre şekillenecek bu alan.”

Okul, ‘’Marmara’nın en değerli arazisi’’

Başkan Yardımcısı Okul, “Arazi değerli. Marmara’nın göbeğinde 1500 dönüm araziden bahsediyoruz ve bu devletin arazisi. Yalova ölçeğinde bu arazi değerli, Marmara’da 10 kat daha değerli. Bu arazileri hem koruyacağız hem kullanacağız diye bir sözleşme yaptık. 2013’ün Şubat ayının 21’inde araziyi aldığımız günden bu yana 1500 dönümün 1 metrekaresinden feragat etmedik. Biz Yalova’da üreten esnafız. Ayrıca biz bu projeyi Yalova ile beraber bütünleştireceğiz.”

Okul, “Herkes faydalanabilsin”

Başkan Yardımcısı Okul, “8-9 yıl, bu araziyi daha yüksek bedellere kiraya verebilirdik. Bu alan 2.200 m2 kafeterya alanıdır. Restoranlara verebilirdik. Ama çay da 15 lira olurdu. Herkes buradan bir şekilde faydalansın istiyoruz. Herkesin rahat olmasını gerektiren unsur ise bu alanın vasfı tarladır. Tarlada yapılabilecekler ise bellidir” ifadelerini kullandı.