Ülkemizde cevizle ilgili ilk bilimsel çalışmalar Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde başlatılmıştır. Enstitümüzde, ceviz yetiştiriciliği ve işleme pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel sektör işbirliğinin kurumsallaştırılması için kurulan ‘‘Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu ’’ İlk olarak Eylül 2001’de Tokat’ta düzenlenmiş olup bu yıl 17. toplantısı Yalova’da TAGEM tarafından Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde, 7-8 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

106 tip proje Yalova’ya taşındı

1969 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde başlatılan ‘‘Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Projesi’’ kapsamında cevizin çok yaygın olarak yetiştirildiği il ve ilçe Tarım teşkilatlarıyla yapılan yazışmalarla üstün ceviz tiplerinin tespiti sağlanmış, ülke genelinde yürütülen bu çalışmayla, 106 tip belirlenerek proje merkezi olan Yalova’ya taşındı. Türkiye ceviz genetik kaynaklarının korunmasında birinci derecede sorumlu olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, günümüzde 120’nin üzerinde yerli ve yabancı ceviz genotipine sahip.

Yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin seçimi Yalova’da yapılıyor

1993 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma enstitüde yürütülen ‘Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Seçimi’ projesi kapsamında, Yalova serisi olarak adlandırılan Yalova–1, Yalova–2, Yalova–3, Yalova 4 ile Bilecik, Şebin, Kaplan 86, Şen 1, KR–1, KR–2 ve 60 TU 1 çeşitleri tescil edilerek ülkemiz ceviz yetiştiriciliğine ilk tescilli çeşitler olarak kazandırıldı. Enstitüde halen ceviz yetiştiricilik esasları, ıslahı, adaptasyonu ve melezleme çalışmaları altında birçok Ar-GE projesi konu uzmanı teknik personellerle yürütülmekte. Ulusal çapta yapılacak olan bu çalıştayla Bakanlık, üniversite, özel sektör ve yetiştirici birlikleriyle üreticilerin bir araya gelerek sektörle ilgili yenilikçi AR-Ge projeleri, sorunlara yönelik çalışmalar tartışılarak, çözümler ortaya konulması hedeflenmektedir.